Eskadrila transportnih helikoptera dobitnik priznanja Grada Korčule

Eskadrili transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) dodijelit  će se posebno priznanje Grada Korčule za iznimna postignuća na području hitnog medicinskog prevoženja s područja Grada Korčule do KBC Split.

Priznanje će biti uručeno u petak, 29. srpnja 2016. godine na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Korčule u Domu kulture s početkom u 11.00 sati, u sklopu programa obilježavanja i proslave Dana Grada Korčule  i blagdana Svetog Todora.
Eskadrila transportnih helikoptera posebno je važna za Grad Korčulu tijekom turističke sezone zbog hitnog prijevoza, ne samo domaćeg stanovništva nego i gostiju koji ljetuju u gradu i na otoku Korčuli i koji se zbog potreba liječenja na najbrži mogući način helikopterima HRZ i PZO zbrinjavaju do KBC Split ili drugih medicinskih ustanova u Republici Hrvatskoj.

Tako je u 2015. godini sveukupno prevezeno 450 pacijenata kroz ostvarenih 400 sati naleta u spašavanjima ljudskih života. Od tog broja s otoka Korčule prevezeno je ukupno 143 pacijenata, s helidroma Korčula 44 i s helidroma Blato devet pacijenata, što znači da je svaki treći prevezeni pacijent bio s otoka Korčule.
 
U ovoj godini do 28. srpnja Eskadrila transportnih helikoptera je ukupno prevezla 285 pacijenata od čega s otoka Korčule 112, odnosno najveći broj zbrinutih pacijenata vojnim helikopterima je upravo s otoka Korčule.

Pozivamo zainteresirane predstavnike medija da dođu na helidrom Korčula u petak 29. srpnja 2016. najkasnije do 9.50 sati gdje mogu pratiti slijetanje helikoptera Mi-8 MTV i dobiti izjave članova letačke posade koji će primiti nagradu.



Najave