Izvanredna konferencija za medije ministra obrane i načelnika GS OS RH

Izvanredna konferencija za medije ministra obrane Ante Kotromanovića i načelnika Glavnog stožera OS RH, generala zbora Drage Lovrića, povodom pada borbenog zrakoplova MIG-21 br. 121, održana je danas, u srijedu, 6. kolovoza 2014. u 93. zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO-a u Zemuniku. Na konferenciji za medije ministar Kotromanović istaknuo je kako kao ministar obrane ima najveću odgovornost i izrazio je žaljenje zbog nesretnog događaja.

Kotromanović je istaknuo kako je osnovao osmeročlano Povjerenstvo za istraživanje nesreće vojnog zrakoplova koje je sastavljeno od zrakoplovnih istražitelja, zrakoplovnih stručnjaka iz područja vojnog letenja, održavanja zrakoplova, zrakoplovne medicine i prava. „Povjerenstvo će istražiti i utvrditi uzroke i okolnosti u kojima se nesreća dogodila radi sigurnosti vojnog zračnog pometa te prevenciju sličnih događaja u budućnosti“, rekao je Kotromanović.

Naglasio je da pozicija i opozicija moraju donijeti zajedničku odluku o novoj zrakoplovnoj sili i što ćemo poduzeti u budućnosti. „Moramo se dogovoriti da li ćemo 2016. godine uvoditi novi sustav i trebamo postići konsenzus o načinu na koji ćemo štititi svoj zračni prostor“, istaknuo je Kotromanović. Također, pohvalio je pilota MIG-a 21, pukovnika Stanka Hrženjaka, „koji je odlično odradio svoj posao, kada je trebalo biti hladne glave“.

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Drago Lovrić istaknuo je da su MIG-ovi 21 trebali završiti svoj radni vijek 2010. godine te da je 2011. trebalo početi sa operativnom uporabom novih borbenih aviona. „No, odluke nisu donesene u tom periodu i potez produženja radnog vijeka, odnosno generalnog remonta MIG-ova 21 bio je potez iz nužde, te je to kratkoročno rješenje koje smo poduzeli u cilju zaštite sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i u cilju održavanja sposobnosti naših pilota, tehničara i ljudi, koji su naša najveća vrijednost“, objasnio je general Lovrić.
„Upravo zbog zaštite zračnog prostora i obveza čuvanja zračnog prostora kao obveza prema NATO savezu, jedino rješenje koje smo u tom trenutku mogli donijeti je produženje životnog vijeka aviona MIG-21 kao kratkoročno rješenje“, naglasio je general Lovrić.

Također, general Lovrić je rekao da se do 2016. godine mora donijeti odluka o uvođenju novog borbenog aviona. „Ukoliko bi uvodili, zajedno sa saveznicima nove borbene avione i  ukoliko bi dijelili sposobnost u sustavu Pametne obrane NATO-a ili u sustavu objedinjavanja i dijeljenja  sposobnosti Europske unije, ta sposobnost bi nas koštala minimalno od 300 do 400 milijuna kuna. I to je pitanje  zaštite nacionalnog suvereniteta i pitanje dogovora sa saveznicima kako ćemo to dijeliti, kako ćemo vršiti održavanje borbenih aviona, gdje će biti obuka, kako ćemo postupati u situacijama kada je potrebno zaštiti zračni prostor. Naši piloti spadaju u vrhunske pilote koji su osposobljeni obavljati svoje zadaće u svim uvjetima, zaključio je Lovrić.

YouTube video
{videoplaylistdolje}pressica_zemunik_06082014|640|560{/videoplaylistdolje}



Priopćenja