Godišnji prijem za Vojno diplomatski zbor u MORH-u

Na Hrvatskom vojnom učilištu je danas 10. prosinca 2014., već tradicionalno održan prijem za vojne izaslanike akreditirane u Republici Hrvatskoj, prigodom božićnih i novogodišnjih blagdana, kojem je prisustvovala zamjenica ministra obrane Višnja Tafra, zamjenik načelnika GS OS RH general pukovnik Dragutin Repinc, ravnatelj HVU-a general pukovnik Slavko Barić i drugi.

Članove vojno diplomatskog zbora (VDZ) pozdravila je zamjenica ministra obrane Višnja Tafra koja se ovom prigodom osvrnula na neke ključne točke u dosadašnjem radu Ministarstva brane kao i na planove za budućnost. Tako je između ostalog istaknula da je ove godine završen novi Dugoročni plan razvoja OSRH, a izrađen je i Plan obrane čije se donošenje očekuje u iduće godine. Riječ je o iznimno važnom planskom dokumentu koji definira funkcioniranje države i društva u slučaju najtežih sigurnosnih ugroza, naglasila Tafra.

Napomenula je i da će se unatoč financijskim ograničenjima i slijedeće godine nastaviti s provedbom programa opremanja i modernizacije sukladno utvrđenim prioritetima za sve grane OSRH.  „Tu bih, kao aktualne i bitne, posebno spomenula dva nedavno potpisana sporazuma. Prvi je sporazum s našim saveznicima i prijateljima iz Savezne Republike Njemačke koji će značajno unaprijediti sposobnosti naših kopnenih snaga. Drugi je, što mi je posebno drago, napokon potpisani ugovor s domaćim brodogradilištem o izgradnji obalnih brodova za potrebe Obalne straže, čime, istaknula je,  šaljemo i poruku svim potencijalnim partnerima -  od kojih su mnogi već prepoznali vrijednost proizvoda naše male, ali visokokvalitetne vojne industrije -  da naša brodogradilišta uz dugu tradiciju imaju i kapacitete koji i njima u budućnosti mogu biti zanimljivi.“ Istaknula je i kako su ove godine u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu na HVU ustrojeni novi studijski programi što govori u prilog tome da Ministarstvo obrane ulaganje u mlade i obrazovane ljude smatra jednom od najvažnijih sastavnica obrambenog sustava. Govoreći o sudjelovanju u multinacionalnim inicijativama kao što je Pametna obrana, kad je riječ o doprinosu naše zemlje posebno je istaknula veliki potencijal projekta Multinacionalnog zrakoplovnog obučnog centra i to kako u pogledu novih vidova obuke tako i jačanja regionalne suradnje. „Uspješna regionalna obrambena suradnja za nas i dalje ostaje jedan od najvažnijih prioriteta jer to doprinosi stabilnosti i sigurnosti jugoistočne Europe kao strateškom interesu Hrvatske“, napomenula je Tafra te dodala kako su primjeri uspješne regionalne suradnje bili vidljivi tijekom zajedničkog sudjelovanja u operacijama potpore miru, ali i pružanju pomoći civilnom stanovništvu i saniranju posljedica uzrokovanih prirodnim nepogodama. Istaknula je i da će se i dalje, sudjelovanjem u međunarodnim operacijama i misijama, nastaviti s aktivnim doprinosom uspostavljanju mira i stabilizaciji sigurnosne situacije u svjetskim kriznim žarištima, koliko god to mogućnosti budu dopuštale.

Zahvalila se vojnim izaslanicima na njihovom doprinosu u razvijanju i jačanju suradnje MORH-a s ministarstvima obrane njihovih zemalja. „Treba reći i koliko je to sve skupa važno za jačanje savezništva i solidarnosti, ali i za izgradnju povjerenja i sigurnosti u međunarodnoj zajednici.“, zaključila je zamjenica ministra te vojnim izaslanicima i njihovim obiteljima poželjela sve najbolje prigodom nadolazećih blagdana i u novoj 2015. godini.
U ime VDZ-a na dosadašnjoj suradnji zahvalio se austrijski brigadni general Roman Fischer, doajen VDZ-a. Istaknuo je kako je 2014. godinu obilježila intenzivna zajednička suradnja, te je djelatnicima Ministarstva obrane i pripadnicima OS RH poželio mnogo uspjeha u radu u 2015. godini. 

Na HVU je, prije ovog događanja, održan i redoviti godišnji brifing za vojne izaslanike akreditirane u Republici Hrvatskoj na kojem im je, između ostalog, prezentiran i Dugoročni plan razvoja OSRH 2015.-2024. godine



Priopćenja