Obilježena 23. obljetnica vukovarskog stradanja

Pod sloganom "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta" danas, 18. studenoga 2014. godine, obilježena je 23. obljetnica stradanja Vukovara.

Počast Vukovaru, njegovim braniteljima kao i svim žrtvama, odali su deseci tisuća ljudi, pristigli iz cijele Hrvatske i inozemstva. Službeni program obilježavanja vukovarskog stradanja tradicionalno je počeo u dvorištu Opće bolnice, čemu je nazočio državni vrh na čelu s predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem, predsjednikom Vlade RH Zoranom Milanovićem te izaslanstvom Hrvatskog sabora.MORH i OSRH predstavljala su izaslanstva na čelu sa zamjenicom ministra obrane Višnjom Tafrom i načelnikom Glavnog stožera OSRH generalom zbora Dragom Lovrićem. Prigodni program obilježile su i pjesme Klape HRM-a "Sveti Juraj".

Obljetnica stradavanja Vukovara obilježena je tradicionalnom kolonom sjećanja koja je krenula od bolnice prema Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru. Ondje je služena misa za poginule i nestale Vukovarce, kao i za sve sudionike Domovinskog rata, a predvodio ju je mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup. Tom prigodom na grobnice poginulih branitelja te ispred središnjeg križa položeni su vijenci i zapaljene su svijeće. Također, državna izaslanstva položila su vijence i upalila svijeće i na spomen obilježju na Ovčari.

Bitka za Vukovar počela je 25. kolovoza 1991., a završila 18. studenoga slomom obrane grada koji je branilo oko 1800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dragovoljaca HOS-a, ustrojenih u legendarnu 204. vukovarsku brigadu.
Stoga se 18. studenoga obilježava se kao Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, temeljem odluke Hrvatskog sabora iz 1999. godine.



Priopćenja