Sastanak ministara obrane EU

Na sastanku Vijeća za vanjske poslove u formatu ministara obrane koji je održan danas 18. studenoga 2014. u Bruxellesu, Republiku Hrvatsku je predstavljao ministar obrane Ante Kotromanović. Riječ je o sastanku na kojem je po prvi put sudjelovala nova visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.  Sastanak je posebno značajan i kao priprema za sastanak na najvišoj razini - Europskog vijeća koji će se održati u lipnju 2015.

Ministre je o trenutnom stanju vojnih operacija EU-a informirao predsjedavajući Vojnog odbora EU Patrick de Rousiers. Održali su raspravu o sigurnosnoj situaciji u širem susjedstvu, uključujući Ukrajinu, te su razgovarali o stanju u Siriji i Iraku. Bilo je riječi i o mogućnosti obrambenih sposobnosti država članica u suzbijanju ebole. U raspravi o operacijama nazočio je i novi glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

U svojem se obraćanju ministar Kotromanović osvrnuo na misije EU u kojima Hrvatska daje svoj doprinos, pri čemu je istaknuo kako će Republika Hrvatska nastaviti sudjelovati u operaciji ATALANTA tijekom 2015. i 2016. U misiji se priprema slanje hrvatskog Autonomnog tima za zaštitu brodova koji bi trebao preuzeti dužnost već krajem ove godine.
U operaciji EUFOR ALTHEA čiji je cilj uspostava dugoročne stabilnosti u Bosni i Hercegovini, Hrvatska planira uputiti do 5 stožernih časnika na savjetodavne pozicije.
Ministar obrane istaknuo je važnost još bolje i jasnije koordinacije djelovanja EU i NATO-a, te kvalitetniju razmjenu informacija država članica s ciljem postizanja bolje procjene postojećih i budućih sigurnosnih izazova.

Visoka predstavnica Federica Mogherini je na kraju sastanka razmijenila mišljenja s ministrima o perspektivama Zajedničke sigurnosne i obrambene politike u kontekstu pripreme sastanka Europskog vijeća (sastanak predsjednika Vlada i/ili šefova država), koji će se održati u lipnju 2015.
Ministri obrane država članica EU-a danas su također održali i sastanak Upravljačkog odbora Europske obrambene agencije (EDA) na kojem su usvojili proračun EDA za 2015. godinu, te su izviješteni o implementaciji ranijih zaključaka Europskog vijeća.

Razgovaralo se i o procesu imenovanja novog izvršnog direktora Agencije, budući da sadašnjoj izvršnoj direktorici Claude-France Arnould mandat završava 15. siječnja 2015. godine.



Priopćenja