Postrojavanje pričuvnog sastava OS RH u Dubrovniku

Postrojavanje prve pješačke bojne šeste pješačke pukovnije održano je u subotu 15. studenog 2014. godine u Dubrovniku.

Od pozvana 651 pripadnika pričuvnog sastava OS RH, odazvalo se oko 94%, odnosno 611 pričuvnika.

Postrojavanju su prisustvovali pomoćnica ministra obrane i njegova izaslanica, Sunčana Vukelić i izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH te načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, general bojnik Mate Ostović. Također, prisustvovali su i glavni inspektor obrane, general pukovnik Mirko Šundov, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, kontraadmiral Robert Hranj, brigadni generali Mladen Fuzul i Blaž Beretin te brojni drugi dužnosnici Ministarstva obrane RH-a i Oružanih snaga RH.

U svom obraćanju pomoćnica ministra obrane Sunčana Vukelić izrazila je  zadovoljstvo izuzetno dobrim odazivom. „Dobro obučena i pripremljena pričuva svojim postojanjem podiže sposobnost reagiranja na potencijalne ugroze i katastrofe. Pripadnici razvrstane pričuve će zajedno s ostalim pripadnicima oružanih snaga sudjelovati u provedbi misija i zadaća u zemlji, a osnovna svrha pričuve je osiguranje narastanja snaga i povećanje ukupnih sposobnosti za obranu te pojačavanje ukupnog potencijala Oružanih snaga“, naglasila je pomoćnica Vukelić.

Naglašavajući važnost pričuvnog sastava u suvremenim oružanim snagama, general bojnik Mate Ostović je istaknuo kako je cilj u planiranom razdoblju ustrojiti dvanaest pričuvnih postrojbi u kojima bi bilo raspoređeno oko 20 000 pričuvnika. „Ponovni ustroj pričuvnih vojnih postrojbi smatramo važnom mjerom koja će ojačati ukupnu obrambenu sposobnost Republike Hrvatske i podići efikasnost njenih oružanih snaga“, rekao je general Ostović, naglasivši kako će jedna od osnovnih zadaća pričuvnih postrojbi biti pomoć civilnom stanovništvu u otklanjanju posljedica elementarnih nepogoda i nesreća.

Postrojavanje pričuvnika organizirano je u skladu s odredbama Zakona o obrani i provodi se prvi puta nakon Domovinskog rata, a tijekom narednog desetogodišnjeg razdoblja planira se s nastavkom ovog procesa, te ustrojavanjem dvanaest pričuvnih postrojbi koje će obuhvatiti 20 000 pričuvnika.



Priopćenja