Sastanak ministara obrane država članica NATO-a

U Sjedištu NATO-a u Bruxellesu, 4. lipnja 2013. godine započeo je dvodnevni formalni sastanak ministara obrane država članica na kojem sudjeluje ministar obrane RH Ante Kotromanović.

Prvi dan sastanka započeo je sjednicom o savezničkim sposobnostima, uključujući raspravu na strateškoj razini o posljedicama smanjenja obrambene potrošnje te implikacijama istih na razvoj obrambenih sposobnosti NATO-a nakon 2014. godine.

Tom prilikom Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen predstavio je Zbirno izvješće o ciljevima sposobnosti u okviru NATO-ovog procesa obrambenog planiranja (NATO Defence Planning Process). Pored ministara obrane, prvoj raspravi prisustvovao je i predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Sastanak je nastavljen raspravom o kibernetičkoj obrani, s naglaskom na definiranje buduće uloge NATO-a u navedenom području.

Ministri obrane su na radnoj večeri razgovarali o strateškim smjernicama vezano uz budućnost NATO-a u razdoblju nakon 2014. godine, kada se očekuje smanjenje operativnog tempa djelovanja. Rasprava se vodila o vjerojatnim izazovima u nadolazećem razdoblju te o osiguranju potrebnih sposobnosti za buduće djelovanje Saveza. Ministri su također raspravljali i o tome na koji način zadržati razinu interoperabilnosti s partnerima, postignute zajedničkim sudjelovanjem u području operacije.

Drugog dana održan je sastanak ministara obrane u formatu Komisije NATO-Gruzija na kojem se raspravljalo o gruzijskim planovima obrambenih reformi te o daljnjim mogućnostima obrambene suradnje. Također, gruzijski predstavnici su predstavili nove smjernice Strateškog pregleda obrane 2013.

Potom je uslijedio sastanak sa zemljama ne-članicama NATO-a koje sudjeluju u operaciji ISAF u Afganistanu. Tijekom sastanka usvojen je Koncept operacije za novu NATO-ovu misiju u Afganistanu poslije 2014. godine. Na sastanku su sudjelovali i afganistanski ministar obrane Bismillah Khan Muhammadi, Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton te posebni predstavnik glavnog tajnika UN-a za Afganistan Jan Kubiš.



Priopćenja