Ministar Kotromanović u Tovarniku

Ministar obrane Ante Kotromanović danas, 19.rujna 2015. godine u popodnevnim satima s predstavnicima Stožera za koordinaciju aktivnosti povodom dolaska migranata u Hrvatsku obišao je Tovarnik, gdje je idalje najveći priljev izbjeglica koje pristižu na teritorij RH.

Tom je prigodom obišao prihvatni centar, a zbog sutrašnje najave kiše, u Tovarniku se postavlja i šatorsko naselje koje će imati smještajni kapacitet do 5.000 ljudi.

Ministar Kotromanović naglasio je da policija, zajedno s civilnim institucijama i volonterima na terenu radi najbolje što može. "Pozivam na hladnu glavu, znamo što radimo, imamo planove. Pratimo što se događa i u Turskoj, Grčkoj, Makedoniji, Srbiji, imamo sve potrebne informacije i zato nema smisla širiti paniku ili uspostavljati nekakav paralelni sustav . To nam ne treba, idemo napraviti najbolje što možemo u ovom trenutku", naglasio je ministar te dodao kako je ovo prvi udarni val, a on je uvijek najteži. Za sada Hrvatska ima uvjete za 10.000 ljudi, koji mogu biti zbrinuti na kraći ili duži preiod, ukoliko to bude potrebno.

Svaki dobranamjeran savjet je dobrodošao i u tom smjeru bi svi trebali ići jer moramo pomoći ovim ljudima da što mirnije prođu kroz Hrvatsku bez obzira na tešku situaciju, rekao je ministar. Također, smatra nepotrebnim da u ovom trenutku vojska izlazi na teren.
"Odlučili smo biti humani i civilizirani, vojska pomaže logistički, a druge institucije rade svoj posao. I tako treba biti. U slučaju bilo kakve potrebe, vojska je uvijek spremna", zaključio je ministar Kotromanović.



Priopćenja