Položena kobilica obalnog ophodnog broda

U postrojenjima Brodograđevne industrije Split d.d. (Brodosplit) u Splitu danas je, 17. rujna 2015., održana svečanost polaganja kobilice za novogradnju 540 (obalni ophodni brod- OOB). Riječ je o prvom iz serije od pet OOB-a koje to brodogradilište, sukladno ugovorima, gradi za potrebe Obalne straže (OS) Hrvatske ratne mornarice (HRM).

Kobilica je položena u zatvorenom navozu brodogradilišta. Svečanom su trenutku, uz predsjednika Uprave Brodosplita Tomislava Debeljaka i djelatnike brodogradilišta, nazočili i brojni gosti, uključujući Predsjednika Vlade RH Zorana Milanovića, ministra obrane Antu Kotromanovića, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (GS OSRH) generala zbora Dragu Lovrića, pomoćnika ministra obrane Viktora Koprivnjaka, zapovjednika HRM-a komodora Predraga Stipanovića, predstavnike lokalne uprave i samouprave i druge.

Napomenuvši sve bolju situaciju u hrvatskom brodograđevnom sektoru, premijer Milanović je u izjavi za medije rekao da je Brodosplit ovaj posao dobio u međunarodnoj konkurenciji. "Ovakvi brodovi su bitni za nacionalnu sigurnost, bez njih ne možemo čuvati i nadzirati naše more. Oni će biti moderni i naši", rekao je Milanović.

Ministar Kotromanović rekao je "da će Obalna straža, što je danas osobito vidljivo, imati sve značajniju ulogu za Hrvatsku, stoga je današnji dan vrlo značajan". Dali smo sve od sebe da najbolji dobiju posao, istaknuo je Kotromanović, dodavši da će Ministarstvo obrane i ubuduće snažno podržavati hrvatsku obrambenu industriju, što je pokazalo i nedavno potpisanim ugovorima za opremanje OSRH s nizom domaćih tvrtki. Osvrnuvši se na aktualnu situaciju s izbjegličkim valom ministar je rekao "kako za sada nema potrebe za angažmanom vojske i dodao kako pratimo situaciju na terenu i u koordinaciji smo sa Stožerom, drugim ministarstvima i DUZS-om".

General zbora Lovrić rekao je "da su OSRH i HRM iznimno ponosni na ovaj početak izgradnje OOB-a. Štoviše, projekt može biti svojevrsno polazište za razvoj izvanobalnih ophodnih brodova duljine 80 metara koji bi započeo 2017. godine, a u operativnu uporabu bi ušli do 2020., patrolirali južno od Dubrovnika i omogućili izlazak na Otrantska vrata te djelovanje po Mediteranu. Njihova bi platforma mogla biti temelj za projekt buduće korvete HRM-a".

Čelnik Brodosplita Tomislav Debeljak izrazio je zadovoljstvo što tvrtka u ovom projektu radi za korist cijele Hrvatske ratne mornarice i cijele Hrvatske. "Hrvatska brodogradilišta su pokazala da itekako mogu konkururati stranim velikim tvrtkama", rekao je Debeljak dodavši da projekt već sada pokazuje da odgovara postavljenim zahtjevima, pa i više od toga.

Obalni ophodni brodovi bit će izgrađeni i opremljeni u skladu s propisima Hrvatskog registra brodova. Brodovi duljine 43,5 metara i širine 8 metara bit će opremljeni temeljnim oružjem svih modernih obalnih straža današnjice, a to su automatski top 30 mm, dvije ručno upravljane strojnice 12,7 mm te 4 ručna prijenosna protuzrakoplovna raketna sustava. Ostvarivat će brzinu od 28 čvorova. Posada će brojati 14 ljudi, a imat će veliki doplov i autonomiju na moru od 10 dana.



Priopćenja