Kotromanović sudjelovao na Europskom obrambenom summitu

Ministar obrane Ante Kotromanović sudjelovao je na Europskom obrambenom summitu u utorak, 15. i srijedu, 16. rujna 2015. godine u Bruxellesu, Kraljevina Belgija.

Europski obrambeni summit održao se 24. put zaredom, pod pokroviteljstvom Bavarskog predstavništva pri Europskoj uniji na kojemu je sudjelovao oko 180 viših donositelja odluka iz politike, privatnog sektora i akademske zajednice.

Između ostalih, na summitu su sudjelovali vrhovni zapovjednik Zapovjedništva za transformaciju NATO-a general Jean-Paul Palomeros, predsjedatelj Vojnog odbora EU-a general Patrick de Rousiers, nekoliko ministara obrane te velik broj državnih tajnika i članova parlamenata.

Glavne teme rasprave bile su stanje i budućnost NATO obrambenog postava obzirom na sigurnosne prijetnje koje dolaze s juga i istoka, slijedeći koraci u europskoj obrani uključujući i prioritete europskih država u tehnološkom razvoju i razvoju sposobnosti, europska obrambena industrija, uključujući standardizaciju te multinacionalnu nabavu i razvoj nove Europske sigurnosne strategije u smislu određivanja kritičnih sigurnosnih rizika na koje bi se ista fokusirala.

Također, raspravljalo se i o aktualnom problemu migracija te obrambenim izdvajanjima u kontekstu potrebnih sposobnosti, posebno u dijelu koji se odnosi na hibridno ratovanje i zaštitu informatičkog prostora (cyber security).



Priopćenja