Ministar Krstičević u posjetu GOMBR-i u Vinkovcima

U sklopu cjelodnevnog radnog posjeta istočnoj Slavoniji potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera (GS) Oružanih snaga (OS) RH general zbora Mirko Šundov danas su, u petak 10. veljače 2017., na čelu izaslanstava MORH-a i OSRH posjetili vojarnu "5. Gardijske brigade slavonski sokolovi" u Vinkovcima.

U vojarni u kojoj je smješteno Zapovjedništvo i neke od podređenih ustrojbenih cjelina Gardijske oklopno-mehanizirane brigade (GOMBR) Hrvatske kopnene vojske (HKoV) goste je dočekao zapovjednik GOMBR-e brigadni general Denis Tretinjak sa članovima Stožera. Uslijedile su prezentacije u kojima su izaslanstva upoznata sa ključnim osobljem Stožera i postrojbi GOMBR-e, kao i povjesnicom, ustrojem, zadaćama, postignućima i planovima vezanim uz ovu brigadu. Dio programa posjeta bio je posvećen obilasku vojarne, s naglaskom na Taktičko-operativni centar, smještajne kapacitete i fonolaboratorij. Na početku posjeta izaslanstva su položila vijence i upalila svijeće na spomen obilježju poginulim pripadnicima 5. gardijske brigade."Bitno je čuvati simbole Domovinskog rata, nikada ne smijemo zaboraviti naše prijatelje i suborce, to je temelj odnosa prema budućim generacijama", rekao je ministar.

Nakon prezentacije ministar je zaključio da je GOMBR-a,  slijednica legendarnih ratnih postrojbi pobjedničke Hrvatske vojske, danas dobro ustrojena brigada, snažna karika naših Oružanih snaga, s brojnim zadaćama i izgrađenim sposobnostima, a njezina ključna vrijednost kojoj MORH posvećuje najveću pažnju su njezini pripadnici. "Vaše zadaće bile su i jesu davanje vidljivog doprinosa stabilnosti i miru naše domovine, pomoć našim građanima onda kada je ona najpotrebnija, ali i doprinos globalnoj sigurnosti i stabilnosti sudjelovanjem u međunarodnim misijama i operacijama", poručio je ministar Krstičević djelatnicima Brigade.
"Pripadnici GOMBR-e imaju visoku razinu odgovornosti i spremnosti za izvršenje svojih zadaća. Na nama je da im osiguramo još bolje uvjete za postizanje još boljih rezultata", rekao je general Šundov.

Gardijska oklopno-mehanizirana brigada osnovno je ustrojena od bojni koje su slijednice 3. gardijske brigade "Kune", 7. gardijske brigade "Pume"  i 5. gardijske brigade "Sokolovi". U sastavu Brigade nalaze se i Oklopna bojna, Topničko-raketna bojna, Inženjerijska bojna, Bojna protuzračne obrane, Zapovjedna, Logistička, Vojno-obavještajna satnija te Satnija veze. Temeljna misija GOMBR-e je obrana suvereniteta i cjelovitosti RH, razvoj i održavanje sposobnosti za sudjelovanje u međunarodnim vojnim operacijama te spremnost za pružanje pomoći civilnim institucijama u zemlji u slučaju prirodnih i tehničko-tehnoloških katastrofa.



Priopćenja