Predsjednica RH posjetila kadete na zimskom kampu u Udbini

Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar–Kitarović, posjetila je danas, u srijedu 8. veljače 2017., kadete Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” koji se od 29. siječnja do 10. veljače nalaze na zimskom kampu u vojarni “Josip Jović” u Udbini. U pratnji Predsjednice bili su načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik HVU-a general-pukovnik Slavko Barić.

Tijekom posjeta Predsjednica RH imala je priliku vidjeti kako se u realnim uvjetima obučavaju kadeti. Tako su kroz nekoliko radnih točki kadeti pokazali kako provode patrol-baze, izrađuju zaklone i skloništa, pale i održavaju vatru, organiziraju život i rad u improviziranim skloništima u zimskim uvjetima, te izvršavaju borbena izviđanja i napad na protivnički položaj.
Nakon uspješno provedene vježbe, Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je kadetima na odlično obavljenoj zadaći. Posebno je naglasila važnost ovakvog provođenja obuke, ne samo stoga što se ovdje uči kako preživjeti i djelovati u teškim zimskim uvjetima, već i zbog promicanja timskog rada i suradnje.
“Gledajući zanos i elan kojim su kadeti izvršavali svoje zadaće mogu reći da Hrvatska jest u sigurnim rukama”, rekla je Predsjednica RH i zaključila kako naše kadetkinje i kadeti predstavljaju dobru buduću profesionalnu bazu Oružanih snaga RH.
 
Tom prigodom zapovjednik Kadetske bojne HVU-a, pukovnik Tomislav Kasumović  upoznao je Predsjednicu RH s ciljevima i zadaćama ovakvih kampova, koje provodi Kadetska bojna u suradnji s Zapovjedništvom specijalnih snaga, te prezentirao dnevne aktivnosti kadeta koji se trenutno nalaze u Zimskom kampu 2 i 3.
 
Riječ je o obuci kadeta druge godine u sklopu Zimskog kampa 2 i kadeta treće godine vojnih studija u sklopu Zimskog kampa 3 na kojima ukupno sudjeluje 157 kadeta i kadetkinja. Ovi Zimski kampovi predstavljaju dosadašnji vrhunac vojne obuke kadeta jer objedinjuju vojna znanja usvojena tijekom svih dosadašnjih kampova i nadograđuju se intenzivnom obukom preživljavanja i ratovanja u zimskim uvjetima. Kadeti treće godine stavljaju se u uloge zapovjednika gdje planiraju, organiziraju, provode, nadziru, donose odluke, izvješćuju o provedbi zadaće, kako bi se što bolje pripremili za preuzimanje odgovornih časničkih dužnosti.



Priopćenja