Stožerni narednik Bertović opet "Prvi za Hrvatsku"

Pobjedom stožernog narednika Pere Bertovića danas je u Slunju završeno natjecanje za najspremnijeg pripadnika OS RH "Prvi za Hrvatsku 2015"

Pobjedom stožernog narednika Pere Bertovića iz Središnjice za obavještajno djelovanje danas je, 21. svibnja 2015., u Slunju završeno natjecanje za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH) "Prvi za Hrvatsku 2015".

Završnici su nazočili načelnik Glavnog stožera OS RH i izaslanik ministra obrane general zbora Drago Lovrić, zapovjednik Nacionalne garde Minnessote general bojnik Richard C. Nash i glavni inspektor obrane general pukovnik Mirko Šundov te pripadnici MORH-a i OS RH.

General zbora Drago Lovrić izrazio je zadovoljstvo utrkom, koju je organizirao GS OS RH uz provedbu Zapovjedništva za obuku i doktrinu "Fran Krsto Frankopan" Hrvatske kopnene vojske. "Hrvatski vojnik je pokazao i danas da ne postoji ta prepreka i to vrijeme koje ne može savladati i prevladati. Pokazali su znanja i vještine te spremnost da ih iskoriste. Ponosan sam na njih i ono što su danas pokazali je iznimno visoko postignuće, isto je i s pripadnicima stranih OS", rekao je po završetku utrke general Lovrić.

Pobjednik natjecanja stožerni narednik Bertović je iscrpljujujuću stazu na području vojnog poligona "Eugen Kvaternik" na Slunju i grada Slunja, dugu oko 40 kilometara, pod punom opremom i naoružanjem ukupne težine od minimalno 17,6 kilograma, te uz teške meteo uvjete, prešao za nešto više od osam sati i tako obranio naslov koji je osvojio na prošlogodišnjem natjecanju. Utrka je uključivala 7 kontrolnih i 13 radnih točaka koje su zahtijevale primjenu mnogih vojničkih znanja, vještina i sposobnosti. Na drugo, odnosno treće mjesto u konkurenciji 112 pripadnika i pripadnica OS RH te MUP-a koji su jutros startali, plasirali su se vojnik Zvonimir Tadejević (Zapovjedništvo specijalnih snaga) i poručnik korvete Ante Jović (Flotila Hrvatske ratne mornarice).

"Nisam se nadao pobjedi, konkurencija je ove godine jača nego prošle i bilo mi je barem dvostruko teže. Najteža je točka bila orijentacija, ali se pokazala ključnom jer sam iz nje izašao prvi. Da bi se postigao ovakav uspjeh treba uvijek biti spreman i stalno trenirati“, rekao je nakonsvečanog proglašenja pobjednika Pero Bertović.

Istovremeno, pobjedu na međunarodnom vojničkom natjecanju Best Soldier Competition koje se održalo pod istim uvjetima na istoj stazi odnio je austrijski predstavnik desetnik Johannes Vasold. Međunarodnu konkurenciju činilo je ukupno 30 predstavnika Albanije, Austrije, Češke, Grčke, Mađarske, SAD, Slovenije i Kosova, kao i pripadnici OS Španjolske i Ujedinjenog Kraljevstva, koji su se natjecali ispred NATO-ovog Zapovjedništva združenih snaga Napulj.

Natjecanja su započela jučer, 20. svibnja, s dvije kvalifikacijske discipline: veslanjem i gađanjem jurišnom puškom. Postignuti rezultati su odredili redoslijed na današnjem startu utrke, bolji ukupni rezultat značio je i prednost pri startu. Prvi natjecatelj krenuo je točno u 6,00 sati. Što se tiče radnih točaka, na vojnom poligonu je trebalo po predviđenim pravilima savladati sastavljanje, rastavljanje i precizno gađanje jurišnom puškom AK47, precizno gađanje jurišnom puškom VHS D i samokresom HS 9, gađanje simulatorom protuoklopnog oružja AT 4 MILES, postupke borbe u urbanom području, bacanje bombe, navigaciju, obilazak kontaminiranog zemljišta, prelazak vodene zapreke, dinamičko uže i stazu s vojničkim zaprekama. Posljednje tri radne točke u gradu Slunju uključivale su medicinsku evakuaciju, vučnicu i prelazak rijeke kajakom.

Cilj je bio postavljen na središnjem Trgu dr. Franje Tuđmana, na kojem su natjecatelje prilikom završetka utrke i proglašenja pobjednika pozdravili građani Slunja, te predstavnici MORH-a, OS RH i strane delegacije.



Priopćenja