Održano 23. vojno redarstveno hodočašće u Lourdes

Pripadnici Oružanih snaga RH i policije i ove godine su tradicionalno sudjelovali na 23. vojno-redarstvenom hodočašću u Lourdesu, koje se održalo od 12. do 19. svibnja 2015. godine pod geslom „Zar sam ja čuvar brata svoga?“, u organizaciji Vojnog ordinarijata u RH.


Zapovjednik 23. hrvatskog vojnog hodočašća u Lourdes ujedno i zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ HKoV-a, brigadni general Blaž Beretin podsjetio je kako je međunarodno vojno hodočašće u Lourdes započelo u godinama nakon Drugog svjetskog rata, upravo zbog želje da se, među, do tada zaraćenim vojskama i razjedinjenim narodima uspostavi mir i izgrade mostovi povjerenja. „Ta potreba stvaranja mira, povjerenja i savezništva i danas u Lourdesu okuplja brojne vojske svijeta, a OS RH, sudjelujući po 23. put, daje svoj doprinos. Ovdje se, na poseban način, univerzalne ljudske poruke mira spajaju s potrebom čuvanja mira kao temeljnom misijom vojski“, rekao je general Beretin. Dodao je kako je ponosan što je zapovjednik ovogodišnjeg hrvatskog hodočašća te da hodočašće  doživljava kao još jednu u nizu međunarodnih misija u kojoj OS RH, zajedno sa saveznicima, na najbolji način promiču i stvaraju odnose mira i povjerenja.
Pedeset i sedmo međunarodno vojno hodočašće, ujedno i 23. hrvatsko vojno-redarstveno hodočašće otvoreno je 15. svibnja 2015., svečanim mimohodom i ulaskom u podzemnu baziliku sv. Pia X u Lourdesu predstavnika 43 vojske zemalja sudionica hodočašća.

Hodočašće je obuhvatilo brojna euharistijska slavlja, klanjanja, blagoslov bolesnika, procesiju sa svijećama, svete mise na brojnim jezicima, počast svim vojnicima poginulima u ratovima, a održani su i nastupi vojnih orkestara i koncerti. Svetu misu pred Spiljom ukazanja, kao i Križni put za hrvatske hodočasnike predvodio je vojni biskup, mons. Juraj Jezerinac.   
U programu hodočašća sudjelovali su i Orkestar OS RH, Klapa HRM-a „Sv. Juraj“, pripadnici Počasno zaštitne bojne u povijesnim odorama i povijesne postrojbe Zrinska garda te Karlovačka građanska straža.



Priopćenja