Ministar Kotromanović s austrijskim ministrom Klugom

Ministar obrane RH Ante Kotromanović sastao se danas, 12. svibnja 2015. godine s ministrom obrane Republike Austrije  Geraldom Klugom, koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Na sastanku je potvrđena dobra bilateralna suradnja dviju zemalja, koje vežu povijest, tradicionalno prijateljstvo, zajednički interesi i suradnja na obostranu korist.
Ministri su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom u području obrane te razmijenili mišljenja o njezinom daljnjem poboljšanju i intenziviranju.

Razmotrena je sigurnosna situacija na istoku i jugu Europe, kao i u jugoistočnoj Europi, čija stabilnost je od velike važnosti, kako za Hrvatsku, tako i za Austriju. Osim toga, razmijenjena su mišljenja o trenutnim i potencijalnim odgovorima Europske unije na sadašnje sigurnosne izazove, te je zaključeno da su pogledi dviju zemalja u tom smislu u velikoj mjeri podudarni. 

Naglašena važnost regionalne inicijative Srednjoeuropska obrambena suradnja u kojoj RH, kao sadašnja predsjedateljica, i Austrija, kao sljedeća, imaju istaknutu ulogu. Zaključeno je da ova inicijativa ima velik potencijal, kako u razvoju zajedničkih obrambenih sposobnosti, tako i usklađivanju stavova zemalja članica unutar Europske unije.

U okviru suradnje oružanih snaga dviju država, najveći u činak je ostvaren u području snaga za specijalno djelovanje i zrakoplovstava.

Ministar Kotromanović podržao je Austriju u preuzimanju vodeće uloge u projektu Inicijative planinskog ratovanja (Mountain Training Initiative- MTI), te pozvao austrijske specijalne snage na obuku ronjenja u Hrvatsku.

Na sastanku se razgovaralo i o predstojećem sastanku Europskog vijeća posvećenog obrani, koji će se održati u lipnju 2015. godine, a na kojem će se raspravljati o obrambenim izdvajanjima, jačanju europske obrambene industrijske, partnerstvima EU i drugim važnim temama za Zajedničku sigurnosnu i obrambenu politiku EU.

Ministar Kotromanović izrazio je stav o važnosti donošenja nove Strategije europske sigurnosti ili revizije postojeće rekavši da se strateški kontekst značajno promijenio od 2003. godine, od kada datira postojeća strategija te da je krajnje vrijeme da se sustavno i na razini Unije sagleda učinak globalnih prijetnji i sadašnjeg strateškog okruženja na EU.

Austrijski ministar Klug izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom suradnjom s Hrvatskom, te ponudio daljnju suradnju zrakoplovstava, ovisno o daljnjem smjeru razvoja helikopterskih sposobnosti OSRH.  Dvojica ministara dogovorila su i poboljšanje procedura uzajamnog pružanja pomoći u slučajevima katastrofa.



Priopćenja