Započelo obilježavanje 25. obljetnice Hrvatske ratne mornarice

Svečano obilježavanje 25. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornarice (HRM) započelo je danas, 15. rujna 2016. godine, svečanošću otkrivanja spomen ploče na mjestu ustrojavanja prvog zapovjedništva HRM-a, u Jadranskoj ulici 1 u Splitu.

Spomen ploču je otkrio gospodin Roko Vranić, otac prvog poginulog pripadnika HRM-a Josipa Vranića, uz nazočnost načelnika Glavnog stožera OSRH generala zbora Mirka Šundova, zapovjednika HRM-a kontraadmirala Predraga Stipanovića, članova 1. zapovjedništva HRM-a, roditelja poginulih pripadnika HRM-a i ostalih uzvanika, među kojima su bili predstavnici županijskih i lokalnih vlasti.

Načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov istaknuo je da otkrivanje spomen ploče ima dvojako značenje „kao skroman spomen na slavne dane naše prošlosti, ali i vrijedna poruka za buduće generacije da s jednakim žarom i ljubavlju, s kojom je osnovana Hrvatska ratna mornarica, rade na njezinom očuvanju.“ „Čestitam vam Dan HRM-a i 25. godišnjicu postojanja“, rekao je okupljenima general Šundov.

Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović poručio je kako je to mjesto evociranja sjećanja na dane ponosa, slave, časti, domoljublja i hrabrosti koju su pokazali hrvatski mornari braneći ono sto je najvrjednije - svoju domovinu. „Svima vam zahvaljujem, a pogotovo članovima prvog Zapovjedništva HRM-a i budite uvjereni da ćemo svojim znanjem i vještinama nastaviti braniti najvrjedniji resurs Republike Hrvatske, a to je Jadransko more“, zaključio je zapovjednik HRM-a.
Umirovljeni admiral Ante Budimir, član prvog zapovjedništva HRM-a u svom je obraćanju istaknuo kako je Hrvatska ratna mornarica 1991. godine „u potpunosti ispunila svoju zadaću, oslobodila more i osigurala plovidbu, a ljudi su svoj posao radili časno i dostojanstveno.“

Program obilježavanja 25. obljetnice Hrvatske ratne mornarice danas, 15. rujna 2016., nastavlja se u Šibeniku, gdje će u 18.30 sati u katedrali Sv. Jakova biti služena sveta misa, a u 20 sati predviđen je koncert Klape i Orkestra HRM-a kao poklon građanima grada Šibenika.

Središnja svečanost održat će se sutra, 16. rujna 2016., također u Šibeniku, i tim povodom od 16 do 19 sati brodovi HRM-a u luci Šibenik bit će otvoreni za posjete građana.

Vezani članci: Dani otvorenih vrata na brodovima HRM-a



Priopćenja