U Splitu obilježena 20. godišnjica HRM-a

Dan Hrvatske ratne mornarice i 20. obljetnica njezina osnivanja svečano su obilježeni nizom događanja dan uoči, te središnjom proslavom i svečanim postrojavanjem u petak, 16. rujna u splitskoj luci Lora.

Budnica Orkestra HRM-a splitskim ulicama u ranim jutarnjim satima te polaganje vijenaca i paljenje svijeća u Spomen sobi u Zapovjedništvu HRM-a, ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu i kod središnjeg križa te na grobu prvog zapovjednika HRM-a admirala Svete Letice Barbe na gradskom groblju Lovrinac, prethodilo je središnjoj svečanosti koja je održana u pomorskoj bazi Lora. Vijence su položili predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OSRH Ivo Josipović u pratnji izaslanika načelnika GS OSRH general pukovnika Slavka Barića, izaslanstvo HRM-a na čelu sa zapovjednikom kontraadmiralom Antom Urlićem te izaslanstva Splitsko dalmatinske županije i grada Splita.

Predsjednik Josipović ujedno je u skladu s pomorskom tradicijom položio i vijenac u more s raketne topovnjače „Dubrovnik“ u spomen na sve poginule hrvatske mornare.

Središnjoj svečanosti uz predsjednika Ivu Josipovića nazočili su i predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, ministar obrane Davor Božinović, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, državni tajnici, predstavnici splitsko dalmatinske županije i grada Splita, vojni izaslanici akreditirani u RH, obitelji poginulih mornara te brojni drugi gosti.
Čestitajući Hrvatskoj ratnoj mornarici njezin Dan i 20. godišnjicu ustrojavanja visoki državni i vojni dužnosnici podsjetili su na povijest stvaranja HRM-a, ulogu koju je imala tijekom Domovinskog rata, te istaknuli značenje koje ima danas u očuvanju sigurnosti na moru.

U svom obraćanju nazočnima predsjednik Ivo Josipović posebno se prisjetio svih poginulih mornara kao i prvog i drugog zapovjednika HRM-a admirala Svete Letice-Barbe i Vida Stipetića. Naglasio je kako je Hrvatska pomorska zemlja od davnina te kako je Jadransko more bilo naša poveznica sa svijetom i slobodom. „Hrvatska ratna mornarica ima veliku ulogu da osigura i zaštiti hrvatski suverenitet na moru i odgovori na suvremene izazove sigurnosti“ kazao je predsjednik Josipović iskazavši uvjerenje kako će HRM ispuniti sva očekivanja postavljena pred njih u budućnosti.

Čestitajući svim pripadnicama i pripadnicima HRM-a dvadesetu obljetnicu predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor podsjetila je na početke stvaranja HRM-a u rujnu 1991. te se osvrnula na prve akcije hrvatskih branitelja na moru. „Vi ste u ostvarivanje slobodne i suverene Republike Hrvatske ugradili svoje snage i svoje znanje, pronoseći slavne pomorske tradicije. Vi ste svojim naporima, svojim domoljubljem i svojom sposobnošću branili i obranili naše more, priobalje i otoke“, rekla je premijerka Kosor. S posebnim se pijetetom prisjetila 54 pripadnika HRM koji su položili svoje živote za hrvatsku slobodu. Također je izrazila ponos što pripadnici HRM danas, osim tradicionalnih zadaća sudjeluju i u međunarodnim misijama i operacijama. Premijerka je istaknula i nužnost nastavka modernizacije HRM-a te je kao cilj postavila izgradnju novih brodova za HRM koji bi se gradili u hrvatskim brodogradilištima.
U ime načelnika Glavnog stožera OSRH čestitke je pripadnicima HRM-a uputio zamjenik načelnika GS OSRH general pukovnik Slavko Barić koji je između ostalog istaknuo zadovoljstvo izdavanjem monografije o povijesti mornarice i razvoju HRM-a. „Hrvatski mornari plovili su pod mnogim zastavama, ali pobjede izvojevane pod hrvatskom zastavom za nas imaju najveću vrijednost“ rekao je general Barić te dodao kako HRM i nadalje mora razvijati svoje sposobnosti za zaštitu hrvatskog suvereniteta na moru.

Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ante Urlić ovom je prigodom posebno istaknuo nužnost nastavljanja opremanja i modernizacije HRM-a te značaj jačanja obalne straže čime će se još više pridonijeti sigurnosti na Jadranu.

Povodom obilježavanja 20.godišnjice pripadnicima HRM-a uručena su odličja, promaknuća u više činove te pohvale i nagrade. Splićani i svi koji su došli s našim mornarima obilježiti njihov Dan moći će u popodnevnim satima razgledati brodove HRM-a, a na splitskoj je rivi u večernjim satima održat će se i koncert Orkestra HRM-a te klape Sv. Juraj i njihovih gostiju.

 

 

VEZANE VIJESTI
15 Rujan 2011, Vijesti: U Splitu započelo obilježavanje Dana HRM-a
15 Rujan 2011, Najava: Ministar obrane na obilježavanju dvadesete obljetnice HRM-aPriopćenja