Obuka letačkih posada HRZ i PZO i letača spašavatelja HGSS

U 93. zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO-a u Zemuniku danas 4. prosinca 2013. završilo je dvodnevno uvježbavanje letačkih posada helikoptera Mi-171 Sh iz Eskadrile višenamjenskih helikoptera (EVH) 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a i letača spašavatelja Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

Letači spašavatelji HGSS-a do sada su uvježbavani na helikopterima Mi-8MTV, a ovo je njihovo prvo uvježbavanje na helikopterima  Mi-171 Sh čija je prednost u tome što imaju dizalicu SLG-300 koja omogućava zbrinjavanje unesrećenih dok helikopter lebdi u zraku.

Na obuci je bilo 46 letača spašavatelja iz HGSS stanica Split, Zadar, Karlovac, Ogulin, Rijeka, Makarska, Zagreb, Požega i Orebića koji su već obučeni za akcije spašavanja sa helikopterima Mi-8 MTV.

U sklopu obuke uvježbavao se ulaz i izlaz letača spašavatelja u helikopter, traganje iz zraka, spuštanja letača spašavatelja HGSS iz helikoptera tehnikom „rappelling (abseiling)“, te spašavanje unesrećenih tehnikama  "fix line" i "steel rope" s dizalicom SLG-300.

Načelnik stožera 93. zrakoplovne baze pukovnik Davor Tretinjak je istaknuo kako 93. zrakoplovna baza sa HGSS-om sudjeluje u akcijama traganja i spašavanja sa helikopterima Mi-8 MTV, a da se obukom za akcije spašavanja sa helikopterom Mi-171 Sh povećavaju mogućnosti spašavanja unesrećenih. „Ovo sve radimo kako bi u stvarnim situacijama bili što učinkovitiji i uigraniji. Akcije spašavanja u pravilu su iznimno zahtjevne i traže dobru obučenost i spremnost kako letačkih posada HRZ i PZO tako i letača spašavatelja HGSS-a“ istaknuo je pukovnik Tretinjak te dodao  kako smo po razvijenim sposobnostima u svjetskom vrhu helikopterskog traganja i spašavanja i provedbi humanih misija.

Srđan Vrsalović pročelnik za helikoptere pri HGSS-u i član splitske stanice GSS-a suradnju s Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom ocijenio je doista dobrom. "Suradnja u akcijama spašavanja nikad nije bila upitna. Na helikopteru Mi-8 MTV radimo već dugi niz godina, no preobuka koju radimo na helikopteru Mi -171 Sh za nas je veliki i dobar iskorak jer nam ovaj helikopter pruža dodatne mogućnosti u spašavanju unesrećenih" naglasio je Vrsalović.

Osposobljavanjem letača spašavatelja HGSS-a na helikopteru Mi-171 Sh kvaliteta sustava traganja i spašavanja u Hrvatskoj podignuta je na još višu razinu.



Priopćenja