Ministar Kotromanović s ukrajinskim ministrom obrane Lebedevim

Ministar obrane Ante Kotromanović sastao se danas, 28. studenoga 2013. u Kijevu, u sklopu službenog posjeta Ukrajini, s ukrajinskim ministrom obrane Pavelom Valentovičem Lebedevim.

Tom prigodom dvojica ministara razgovarala su o ključnim temama bilateralne obrambene suradnje, vojno-tehničkoj suradnji, s naglaskom na već pokrenutim projektima, aktualnim remontima zrakoplova Mig 21 i helikoptera MI-8.

Ministar Lebedov naglasio je kako i on osobno nadzire te remonte, kako bi taj posao bio što kvalitetnije napravljen, a prvi Mig-ovi ovih će dana krenuti za Hrvatsku, rekao je ukrajinski ministar obrane. Ukrajinska strana istaknula je kako su tri borbena lovca već spremna za isporuku.

Ministar Kotromanović sa suradnicima sutra će obići Remontni zavod u Odessi i provjeriti tijek radova na Mig-ovima 21.

Na današnjem bilateralnom sastanku razgovaralo se i o aktualnoj političkoj situaciji u zemlji, pogotovo u svijetlu prošlotjednih događanja u Ukrajini kada je, iznenadnom odlukom predsjednika Viktora Janukoviča, Ukrajina odustala od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na nadolazećem summitu EU i zemalja u okviru Istočnog partnerstva u litvanskoj prijestolnici Vilniusu.

Ministar Lebedev naglasio je kako Ukrajina nije odustala od Europske unije, već je samo taj put privremeno zaustavljen zbog gospodarskih implikacija koje bi potpisivanje tog sporazuma imalo na ukrajinsko gospodarstvo.

Hrvatsko izaslanstvo u kojem se nalaze i predstavnici hrvatskih tvrtki koji se bave obrambenom industrijom obišli su i ukrajinski koncern "Ukrspecexport", koji okuplja 134 državna poduzeća namjenske obrambene industrije.

Hrvatska i ukrajinska strana razgovarale su o mogućnostima povezivanja kapaciteta vojne industrije i mogućnostima zajedničkih nastupa na trećim tržištima.



Priopćenja