Obilježena 22. obljetnica stradanja Škabrnje

Kolonom sjećanja i ponosa te polaganjem vijenaca uz visoke vojne i civilne počasti, Škabrnja je danas 18. studenoga 2013. obilježila 22. obljetnicu stradanja hrvatskih branitelja i civila.


Dostojanstveno i s dubokim poštovanjem na Dan sjećanja na žrtve Škabrnje mještani i drugi posjetitelji iz cijele Hrvatske hodali su Ulicom žrtava srbočetničke agresije do Spomen obilježja masovne grobnice gdje je u ime svih izaslanstava vijenac položila Zajednica udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata.


Potom je u mjesnoj crkvi zadarski nadbiskup mons Želimir Puljić slavio Svetu misu zadušnicu za škabrnjske žrtve nakon čega je održana Središnja komemoracija na kojoj se okupljenima obratio načelnik općine Nediljko Bubnjar zahvalivši svima što su došli iskazati svoje poštovanje i zahvalu za žrtvu koju je Škabrnja podnijela u Domovinskom ratu. Posebnu zahvalu uputio je svim ratnim postrojbama koje su branile i oslobađale Škabrnju. U spomen na poginule civile i branitelje Škabrnje na Trgu dr. Franje Tuđmana izveden je prigodni kulturni program zahvale za žrtvu i stradanje ovog ravnokotarskog mjesta.


Na komemorativnom skupu za žrtve Škabrnje bio je i umirovljeni general Rahim Ademi koji je u izjavi novinarima istaknuo kako su žrtve Škabrnje velike, te da za 86 ubijenih nije nitko odgovarao.


Potom je kolona sjećanja krenula do Spomen obilježja za poginule u Domovinskom ratu na groblju Svetog Luke gdje su pročitana imena svih žrtava Škabrnje te položeni  vijenci i zapaljene svijeće. Zajednički vijenac Predsjednika RH, Sabora i Vlade položio je izaslanik predsjednika RH viceadmiral Ante Urlić, izaslanica Predsjednika Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec i izaslanica Vlade RH Vesna Nađ dok su u ime Oružanih snaga RH i Ravnateljstva policije počast odali zapovjednik HRM-a komodor Robert Hranj, brigadni generali Mladen Fuzul i Boris Šerić, te Ravnateljstvo policije - Zvonimir Vnučec, Josip Bukvić i Neven Paškalin. Vijence su položili i izaslanstva općine Škabrnja, Zajednice udruga i Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata dok su u ime Županija, Gradova i Općina RH položeni zajednički vijenci.

Škabrnja je uz Vukovar simbol stradanja Hrvatske u Domovinskom ratu. 18. studenoga 1991. u Škabrnji je ubijeno i masakrirano 43 civila i hrvatskih branitelja, a sveukupno u Domovinskom ratu, Škabrnja je imala 55 civilnih žrtava i 25 poginulih branitelja. Nakon rata još je 6 mještana stradalo od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava.



Priopćenja