Povratak hrvatskih protupožarnih snaga iz Izraela

Posada Potupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) sa  dva aviona Canadair CL-415 vratila se danas, 9. lipnja 2017. iz Države Izrael, gdje je od 4. lipnja sudjelovala u provedbi zajedničke obuke sa pripadnicima izraelskih protupožarnih snaga.


Tijekom boravka u Izraelu protupožarne snage sudjelovale su i u gašenju požara sa dva Canadaira u blizini grada Bet Guvrina izbacivši ukupno 60 tona vode na požarište, koje je uspješno ugašeno nakon 3,5 sata djelovanja letačkih posada dva hrvatska Canadaira.i četiri izraelska Airtractora.


Pri povratku u matičnu bazu u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku protupožarne snage dočekali su i pozdravili zapovjednik HRZ i PZO general-bojnik Miroslav Kovač i zapovjednik 93. zb brigadir Karol Lučan.

Zapovjednik Protupožrne eskadrile pukovnik Davor Turković istaknuo je kako je zajednički trening hrvatskih i izraelskih protupožarnih snaga  protekao u iznimno dobroj atmosferi i s velikim uvažavanjem izraelskih domaćina obzirom na doprinos hrvatskih snaga u gašenju požara u Izraelu.
“Zajednička obuka provodila se na lokacijama gdje su smješteni izraelski protupožarni avioni Airtractor AT-802 u cilju upoznavanja njihovog područja odgovornosti za gašenjem požara kao i razmjene iskustava kroz procedure i taktike gašenja požara koje koriste hrvatske i izraelske protupožarne snage. Kroz zajedničke letove hrvatski piloti Airtractopra letjeli su u izraelskim avionima s njihovim pilotima, dok su izraelski kolege letjeli s našim posadama u Canadairima. Imale smo prilike i izravno sudjelovati u gašenju požaru, pa su izraelski kolege imali jedinstvenu prigodu u praksi doživjeti način rada hrvatskih posada u gašenju požara. Država Izrael može uvijek očekivati našu punu spremnost,  bilo u prenošenju znanja i iskustava, bilo u konkretnima akcijama pružanja pomoći u gašenjima požara”, naglasio je pukovnik Turković.


 “Letjeli smo zajedno sa izraelskim kolegama i svaki naš savjet i iskustvo bilo je za njih neprocjenjivo”, rekao je zapovjednik voda Airtractora Protupožarne eskadrile bojnik Milan Došen koji je sudjelovao u obuci izraelskih protupožarnih snaga.



Priopćenja