Otvorena konferencija "Pet godina Hrvatske u NATO savezu" na HVU

Dvodnevna konferencija "Pet godina Hrvatske u NATO savezu", u organizaciji Ministarstva obrane RH i Atlantskog vijeća Hrvatske, otvorena je danas, 1. travnja 2014. na Hrvatskom vojnom učilištu „Petar Zrinski“ u Zagrebu.

Na Konferenciji sudjeluje načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Drago Lovrić, veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Kenneth Merten, predsjednik Atlantskog vijeća Hrvatske Radovan Vukadinović, savjetnik predsjednika RH za obranu Zlatko Gareljić, predstavnici Ministarstva vanjskih poslova RH i regije, te znanstvenici i gospodarstvenici.

"U kratkom razdoblju smo, od masivne, brojne vojske, dobili suvremene oružane snage čija je profesionalnost i osposobljenost potvrđena od strane naših saveznika i partnera u brojnim međunarodnim operacijama", istaknuo je načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić koji je tom prigodom naglasio i iznimnu važnost regionalne suradnje sa zemljama jugoistočne, ali i srednje Europe.

Američki veleposlanik Kenneth Merten je, uz čestitke povodom 5. obljetnice, istaknuo kako je velika čast biti zemlja partner i saveznica Hrvatske u NATO-u. „Ovo je doista povijesna prilika, ne samo za Hrvatsku, već i za NATO savez, kao i za cijelu euroatlantsku zajednicu„ rekao je veleposlanik i dodao da je NATO zadnjih godina zbog hrvatskog članstva postao snažniji, posebice na mjestima kao što su Kosovo i Afganistan.

"U ovih pet godina punopravnog članstva hrvatske oružane snage dale su svoj značajan doprinos, a Hrvatska se razvila u punopravnog partnera u čitavom nizu operacija diljem svijeta. Danas pred Hrvatskom stoji daljnja intenzivna suradnja u organizaciji te zauzimanje ravnopravnog mjesta s ostalim članicama, ali i zauzimanje da se naše bliže okruženje jednog dana također nađe u Savezu", rekao je profesor Radovan Vukadinović u svom obraćanju na otvorenju konferencije.

Na svečanosti otvorenja konferencije prikazan je film „Pet godina članstva RH u NATO-u“ u produkciji Samostalne službe za odnose s javnošću i izdavaštvo MORH-a.

Video

{video}nato_5_godina_01042014|620|560{/video}

 



Priopćenja