Čestitka načelnika GS OSRH generala zbora Mirka Šundova povodom 24. obljetnice VRO Oluja

Čestitka načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske generala zbora Mirka Šundova povodom 24. obljetnice VRO Oluja

Poštovani pripadnici Hrvatske vojske,

čestitam vam

DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI,

DAN HRVATSKIH BRANITELJA i

24. OBLJETNICU VRO OLUJA.

Naša Hrvatska s ponosom slavi dvadeset i četiri godine pobjede i oslobodilačka operacija Oluja ostat će upisana na stranicama hrvatske povijesti kao trajan simbol pobjede i ponosa, a žrtva hrvatskih branitelja vječan primjer kako se brani Domovina.

Svima vama i cijelom hrvatskom narodu želim da ovaj praznik proslavimo dostojanstveno i u duhu zajedništva s pijetetom i zahvalnošću prisjećajući se hrvatskih branitelja, invalida Domovinskog rata i članova obitelji poginulih, nestalih i preminulih branitelja, čija je žrtva duboko utkana u temelje naše Hrvatske vojske i hrvatske državnosti.

Zbog toga s ponosom čuvamo uspomenu na svitanje 4. kolovoza 1995. kada je Hrvatska vojska s postrojbama specijalne policije MUP-a krenula u oslobađanje okupiranih hrvatskih područja. U samo 84 sata vojno-redarstvene operacije Oluja, u kojoj je bilo angažirano gotovo 200 000 hrvatskih vojnika i oslobođeno više od 10 000 četvornih kilometara dotad okupiranog područja, Hrvatska vojska ostvarila je sve zacrtane ciljeve.

Neka nas ovogodišnje sjećanje na vojno-redarstvenu operaciju Oluja još više uvrsti u nastojanju da Lijepu Našu učinimo zemljom po mjeri čovjeka, zemljom kakvu su sanjali njeni stvaratelji i njeni branitelji.

Ako smo mogli pobijediti u Oluji, onda možemo i moramo pobijediti u svim drugim područjima. Stoga nastavimo i dalje raditi i graditi, braniti i osuvremenjivati našu jedinu i vječnu domovinu Hrvatsku.

Hrabrost i umijeće hrvatskog vojnika i policajca, kao i njihova spremnost na preuzimanje rizika bile su nage najjače oružje u pobjedonosnoj Oluji. Na tim je temeljima izgrađena i današnja Hrvatska vojska koja na najbolji mogući način spaja našu slavnu vojnu tradiciju, hrabrost i iskustvo stečeno tijekom Domovinskog rata sa znanjem i sposobnostima koje donose mladi naraštaji vojnika, dočasnika i časnika.

Svojom kvalitetom i spremnošću na odricanje i žrtvu, pripadnici Hrvatske vojske i dalje iskazuju stalnu predanost zadaći, postrojbi i Domovini, kako u Republici Hrvatskoj, tako i u složenom međunarodnom okružju.

Oružane snage Republike Hrvatske osposobljene su i obučene za tradicionalne zadaće, ali jednako predano doprinose zadaćama pomoći društvu i građanima u slučajevima nesreća i kriza. Time dokazujemo da smo stvorili suvremene, profesionalne, organizirane i cijenjene vojne snage.

Prisjećajući se Oluje, Domovinskog rata i borbe hrvatskih građana za neovisnost i slobodu, upućujem iskrene čestitke svim pripadnicima Hrvatske vojske u domovini i u operacijama, misijama i aktivnostima potpore miru, svima želim dobro zdravlje te zadovoljstvo i uspjeh u radu.

 

Načelnik GS OSRH        

general zbora            
       Mirko Šundov            

Objava Čestitka načelnika GS OSRH generala zbora Mirka Šundova povodom 24. obljetnice VRO Oluja pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja