Reagiranje MORH-a na članak u "Slobodnoj Dalmaciji"

Vezano uz tekst objavljen u Slobodnoj Dalmaciji od 13. studenoga 2014. godine, pod naslovom "MORH prodaje školske pilatuse kako bi kupio dvije luksuzne letjelice“ objavljene su netočne i proizvoljne kostrukcije autora koji pri pisanju ovog teksta nije uopće kontaktirao Ministarstvo obrane.

Stoga je Ministarstvo obrane u cilju istinitog obavješćivanja javnosti dužno objaviti demantij netočne informacije i reagiranje na isto.

Nije točna objavljena informacija da će "MORH kupiti dva šminkerska zrakoplova koji se uglavnom koriste za udoban prijevoz visokih dužnosnika i njihove pratnje".

Naime, ne postoji odluka o kupnji zrakoplova kojeg autor spominje.
 
Ono što je planirano u budućnosti i u prijedlogu je novog Dugoročnog plana razvoja OSRH jest nabava lakog transportnog zrakoplova, a temeljeno na potrebama OSRH čije će primarna svrha biti korištenje za padobransku obuku, za provođenje medicinskih letova i brzog prijevoza organa, prijevoza u složenim meteorološkim i noćnim uvjetima, nadzor onečišćenja mora, potrage na otvorenom moru, a ne za luksuzni prijevoz kako novinar navodi u tekstu.

OSRH na temelju navedenih karakteristika tek trebaju izraditi studiju. Iz tog razloga još nije poznata niti vrsta niti tip zrakoplova koji je novinar očito već sam odabrao i na temelju toga napisao članak.

Što se tiče prodaje, svi zrakoplovi i helikopteri oglašeni za prodaju, proglašeni su neperspektivnima, većina zbog zastarjelosti, ili zbog toga što su višak.

HRZ i PZO, godišnje ima potrebu za obukom 5-7 pilota, a trenutno raspolažu s 20 Pilatusa. S obzirom da je održavanje tih aviona skupo, a stajanjem gube na vrijednosti, donesena je odluka o njihovoj prodaji. Preostalih 14 Pilatusa dovoljno je za obuku i sve druge zadaće HRZ i PZO-a, uključujući i obuku stranaca.



Priopćenja