Otvoren NATO - Industrijski forum u Splitu

Zamjenik Glavnog tajnika NATO-a veleposlanik Alexander Vershbow, ministar obrane Ante Kotromanović te zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović danas, 13. studenoga 2014. godine, pozdravnim su govorima otvorili NATO – Industrijski forum u hotelu "Le Meridien Lav" u Splitu.

Forum se održava u organizaciji NATO Zapovjedništva za transformacije (NATO ACT) i pod pokroviteljstvom Glavnog tajnika NATO-a, a čini okvir za blisku suradnju Saveza i vojne industrije. Sudionicima je na samom početku video porukom dobrodošlicu poželio predsjednik RH Ivo Josipović, a forum je nazvao značajnim okupljanjem na kojem će se raspravama i prijedlozima pridonijeti "daljnjem razvoju i jačanju sigurnosnog sustava država članica, ali i Saveza u cjelini".

Zamjenik Glavnog tajnika NATO-a veleposlanik Alexander Vershbow forum smatra „jedinstvenom prilikom da govorimo o izazovima koji su pred NATO-om i kako da zajedno odgovorimo na njih, jer vojna industrija je naš ključni partner“. Osvrnuo se na nestabilno i nepredvidljivo okruženje zbog kojeg NATO mora ostati sposoban, spreman i stabilan, uz čvrstu euroatlantsku povezanost i jaku vezu s industrijom.

Ministar obrane Ante Kotormanović u pozdravnom govoru NATO- Industrijski forum nazvao je dobrim okvirom za izmjenu iskustava s vodećom vojnom industrijom te se također dotaknuo sigurnosne situacije u europskom okruženju. "Naša je dužnost razmotriti postojeće sposobnosti i razmisliti ulažemo li dovoljno u sigurnost građana i država", rekao je ministar Kotromanović te naglasio da mora postojati sinergija saveza i industrija koja vodi prema strateškoj autonomnosti i većoj suradnji. Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović istaknuo je kako je vojna industrija od strateške važnosti za NATO. "Drago mi je da ovdje vidim top lidere u inovacijama, ali i predstavnike hrvatskih tvrtki", zaključio je Klisović.

"Rad s NATO-om je velika čast, ali ujedno veliki izazov i odgovornost jer je NATO doista jedinstven multinacionalni klijent", istaknuo je tom prigodom predsjednik uprave tvrtke ThalesRaytheonSystems Philippe Duhamel.

Na konferenciji za medije održanoj nakon otvorenja, uz gore spomenute visoke dužnosnike, sudjelovao je i zapovjednik Zapovjedništva za transformacije (NATO ACT) general Jean-Paul Palomeros. "Novi izazovi s kojima se NATO-a suočava traže neka nova rješenja. Zbog toga se NATO mora okrenuti kreativnom promišljanju. Mi smo tu da tražimo rješenja", naglasio je general Palomeros.

Na Forumu sudjeluju zamjenik načelnika GS OS RH general pukovnik Dragutin Repinc, pomoćnik ministra obrane RH za materijalne resurse Viktor Koprivnjak, pomoćnik glavnog tajnika NATO-a za investicije Patrick Auroy i drugi dužnosnici NATO-a, Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH, te Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.

Ovogodišnji NATO - Industrijski forum ujedno je prva prilika nakon summita u Walesu, da NATO i predstavnici obrambene industrije razgovaraju o sigurnosnim potrebama i prioritetima. Naime, na NATO summitu u rujnu potvrđena je važnost jake obrambene industrije i suradnje u tom području, a za predstavnike industrije ovaj sastanak znači uvid u prioritete NATO-a, čime se industriji olakšava da usmjeri svoje strateške investicije.



Priopćenja