Komemoracija povodom smrti pomoćnice ministra obrane Vesne Orlandini

U povodu smrti pomoćnice ministra obrane RH za proračun, financije i informacijske sustave Vesne Orlandini danas, 11. studenoga 2014. godine u Ministarstvu obrane održana je komemoracija kojoj su prisustvovali ministar obrane Ante Kotromanović, zamjenica ministra obrane Višnja Tafra, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general pukovnik Dragutin Repinc i drugi suradnici i kolege iz Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH.

Nakon kratkog uvodnog podsjećanja na brojne odgovorne dužnosti i zadaće koje je obnašala, u koje je ugradila svoj profesionalizam i znanje, prigodno se obratio ministar obrane Ante Kotromanović, istaknuvši kako je njegova pomoćnica za financije Vesna Orlandini bila iznimna osoba, bliska suradnica na koju je cjelokupno Ministarstvo bilo ponosno. „Malo je ljudi koji mogu u svom radu biti toliko profesionalni, odgovorni i stručni“, rekao je ministar Kotromanović, dodavši kako je Vesna Orlandini dominirala svojim znanjem, snagom argumenata i razumijevanjem.

Izrazima sućuti obitelji, te kratkim obraćanjem potom se obratila zastupnica RH u Europskom parlamentu Ivana Maletić, dugogodišnja suradnica i obiteljska prijateljica Vesne Orlandini. Prisjetila se prvih dana poznanstva s Vesnom Orlandini i njihovog zajedničkog rada u Ministarstvu financija, te njezine požrtvovnosti, jednostavnosti i lakoće kojom se odnosila prema poslu i životu. "Vesna je uvijek bila pouzdan oslonac, spremna pomoći svima u svakoj situaciji. Posao je za nju bio stvaranje budućnosti, bolje budućnosti", rekla je Ivana Maletić dodavši kako će se njezina postignuća, odgovornost i profesionalizam još dugo pamtiti.

O životu i životnom putu Vesne Orlandini te o njezinu sustavu vrijednosti, također su se pismom obratili njezini kolege iz Hrvatskog narodnog kazališta Split, s kojima je Vesna radila 13 godina. Za Vesnu se, napisali su, bez ikakva pretjerivanja može reći da je bila predstavnica civilizirane i uljuđene, radišne, samozatajne Hrvatske, profesionalno izvrsno organizirane i nadasve sposobne. "U njezinom sustavu vrijednosti ljudski integritet te ljudsko i profesionalno dostojanstvo bili su do te mjere iznad svega ostalog da je uvijek bila prirodan i pouzdana oslonac te neupitan autoritet", stoji u pismu kolega iz HNK-a Split.

Vesna Orlandini rođena je 25. rujna 1957. godine u Pučišćima na otoku Braču. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu, smjer Poslovna ekonomija. U dva mandata obnašala je dužnost državne rizničarke u Ministarstvu financija. Na mjesto pomoćnice ministra obrane za proračun, financije i informacijske sustave imenovana je 8. ožujka 2012. godine. 

Posljednji ispraćaj bit će u srijedu, 12. studenoga 2014. godine, u 14,30 sati na groblju u Pučišćima na otoku Braču.



Priopćenja