Postrojavanje pričuvne bojne OS RH u Osijeku

Na osječkom Strelištu "Pampas" u subotu, 8. studenoga 2014. godine održano je prvo postrojavanje prve pješačke bojne druge pješačke pukovnije pričuvnog sastava Oružanih snaga Republike Hrvatske od Domovinskog rata.

Od pozvana 651 pripadnika pričuvnog sastava OS RH, odazvalo se oko 91%, odnosno 593 pričuvnika, među kojima je bilo i šest žena.

Postrojavanju 1. pješačke pričuvne bojne druge pješačke pukovnije prisustvovali su pomoćnica ministra obrane i njegova izaslanica, Sunčana Vukelić, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić, zapovjednik HKoV-a general bojnik Mate Ostović, glavni inspektor obrane general pukovnik Mirko Šundov te brojni drugi dužnosnici MORH-a i OS RH.

U prigodnom obraćanju, pomoćnica ministra obrane Sunčana Vukelić rekla je kako se uvođenje pričuvnog sastava provodi prvi puta nakon Domovinskog rata te kako je uspostavljanje i izgradnja potrebnih sposobnosti razvrstane pričuve dugoročni projekt koji će se provoditi tijekom narednih desetak godina. U tom vremenu planira se postrojavanje dvije do tri bojne godišnje, što znači da će se njime obuhvatiti oko 20 000 pričuvnika. "Vaše današnje postrojavanje zapravo je simbolički čin, ali ima dublje značenje i smisao, i na ovaj način postaje vidljivo opredjeljenje za kontinuranim razvojem obrambeniih sposobnosti, naročito ovog segmenta koji je bio zapostavljen",, rekla je pomoćnica Vukelić dodavši kako će pripadnici pričuve zajedno s ostalim ustrojstvenim cjelinama OS sudjelovati u provedbi misija i zadaća isključivo u zemlji.

"Osječani s današnjim vrlo visokim odazivom pokazuju da su spremni, ako bude trebalo braniti domovinu, pomoći civilnom stanovništu, ali i obavljati sve one zadaće koje izvršavaju oružane snage ", rekao je načelnik GS OS RH general zbora Drago Lovrić podsjećajući na angažman kojeg su tijekom ove godine pripadnici OS RH uložili kako bi pomogli civilnoj zajednici u borbi protiv poplava. Dodao je kako se ustrojava 12 postrojbi pričuve u kojima će biti razvrstano oko 20.000 pričuvnika. "Pored ove razvrstane, postoji i ona nerazvrstana u koju može biti pozvan svaki građanin RH, ako postoji potreba za obranom. No, smatramo da s aktivnim sastavom i ovom pričuvom možemo odgovoriti svim potrebama", zaključio je general Lovrić.

Postrojavanje  pričuvnika organizirano je u skladu s odredbama Zakona o obrani, s ciljem osiguranja ukupne obrambene sposobnosti OS RH za provedbu redovnih i izvanrednih zadaća te će se na taj način podići sposobnost reagiranja na razne opasnosti i prirodne katastrofe u Republici Hrvatskoj.  Osnivanje pričuvnog sastava Oružanih snaga RH provodi se u nekoliko faza. U prvoj fazi za potrebe popune jedne pričuvne bojne, osim u Osijeku, postrojavanje pričuvnika će se održati i u Dubrovniku.

Za popunu vojničkih dužnosti pozivani su vojni obveznici mlađih godišta, do 35 godina, a za popunu dočasničkih i časničkih dužnosti pozivani su vojni obveznici starijih godišta, do 55 godina. Pričuvnici su danas zadužili vojnu opremu bez naoružanja.



Priopćenja