Ministar obrane na međunarodnom vojnom mimohodu u Parizu

Ministar obrane RH Ante Kotromanović, kao izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske prisustvovao je danas, 14. srpnja 2014., u Parizu na tradicionalnom vojnom mimohodu povodom francuskog nacionalnog praznika, na kojem su i ove godine sudjelovali i pripadnici Oružanih snaga RH.

Nakon mimohoda, ministra Kotromanovića zajedno s drugim ministrima sudjelujućih zemalja, primio je ministar obrane Republike Francuske Jean - Yves le Drian. Tijekom susreta se razgovaralo o aktualnim sigurnosno obrambenim pitanjima.


Ovo je drugi put da u vojnom mimohodu sudjeluju i pripadnici Oružanih snaga RH, a ovogodišnji ešalon OS RH bio je sastavljen od tri pripadnika Počasno-zaštitne bojne te dvije pripadnice i dva pripadnika Kadetske bojne, koji su na mimohodu sudjelovali u svojstvu izaslanstva mladih. Uz pripadnike hrvatskih Oružanih snaga, na mimohodu su sudjelovale 73 države sa svojim izaslanstvima.

Pariški vojni mimohod održava se od 1880. godine što ga čini najstarijim vojnim mimohodom na svijetu, a predstavlja vrhunac obilježavanja najvećeg francuskog nacionalnog blagdana. Na današnji dan 1789. godine francuski narod je napadom na tamnicu Bastille započeo revoluciju koja je rezultirala svrgavanjem cara Louisa XVI i uspostavljanjem Francuske Republike.





Priopćenja