Posjet zapovjednika TRM admirala Paola La Rosa HRM-u

U službenom posjetu hrvatskoj ratnoj mornarici, 16. lipnja 2009., boravio je  zapovjednik Talijanske ratne mornarice, admiral Paolo La Rosa. Susret susjednih mornarica protekao je u prijateljskom i radnom ozračju zbog izvrsnene bilateralne suradnje koja postoji između Talijanske i Hrvatske ratne mornarice, a koja je i ovaj put bila najvažnija tema razgovora tijekom susreta, s naglaskom na sigurnost plovidbe Jadranskim morem.

Tijekom susreta admirali su uspoređivali način funkcioniranja obalne straže u obje države, te prednosti i nedostatke jednog i drugog sustava. Nadalje, razgovaralo se i o nadzoru Jadranskog mora odnosno o efikasnosti načina na koji su uvezani hrvatski i talijanski mornarički radari. Također, zapovjednici mornarica razgovarali su i o operaciji ATALANTA koja se pod okriljem Europske unije provodi u Adenskom zaljevu i u Somalijskim vodama, te o mogućnosti ukrcaja hrvatskih časnika na talijanskim brodovima. Na kraju razgovora, zapovjednik HRM-a, kontraadmiral Ante Urlić, upoznao je gosta sa planovima razvoja Hrvatske ratne mornarice, osobito s planovima gradnje i nabavke novih ophodnih brodova.
Prilikom posjeta admiral La Rosa obišao je i Operativno središte Hrvatske ratne mornarice, gdje su mu prezentirani hrvatski dosezi u projektu Virtualnog regionalnog središta za nadzor plovidbe (Virtual Regional Maritime Traffic Center – V RMTC), te brodove RTOP-12 „Kralj Dmitar Zvonimir“ i RTOP-41 „Vukovar“.
Posebnost cijelokupnog programa posjeta je u povijesnom polaganju vijenaca na spomeniku „Viški lav“ u Visu, gdje je po prvi put u povijesti jedan zapovjednik Talijanske ratne mornarice odao počast poginulima sa protivničke strane kod „Viškog lava“ u Visu. Spomenik je podignut u spomen na poginule u Viškom boju, povijesnom sukobu Austro-ugarske i Talijanske flote, koji se dogodio 20. srpnja 1866., u području sjeverno od otoka Visa. „Polaganje vijenaca predstavlja simbolički čin pružanja ruke prijateljstva i potvrda je da Talijanska i Hrvatska ratna mornarica imaju želju graditi zajedničku budućnost“, rekao je admiral La Rosa tom prigodom. „Dolazak dva zapovjednika potvrđuje natpis sa spomenika „Viški lav“ Ujedinjena Europa počiva na mnoštvu povijesnih konflikata. Promatrajte valove Jadranskog mora kako prenose poruku mira i razumjevanja.“. dodao ja admiral Urlić uz napomenu da Jadransko more spaja naše dvije mornarice, više nego ikada do sada. Obje države neraskidivo su vezane uz Jadransko more, koje predstavlja važan gospodarski resurs, te je sigurnost Jadranskog mora najvažnija zadaća Harvatske i Talijanske ratne mornarice.



Priopćenja