Održana svečana prisega desetog naraštaja dragovoljnih ročnika

Prisega desetog naraštaja vojnika na dragovoljnom služenju vojnog roka održana je danas, u subotu, 18. svibnja 2013. u Središtu za temeljnu obuku Požega.

Svečanu prisegu položilo je 385 dragovoljnih ročnika, među kojima je 39 žena.

 

Polaganju svečane prisege nazočio je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general bojnik Dragutin Repinc, ujedno i izaslanik ministra obrane RH i načelnika Glavnog stožera OS RH kao i drugi predstavnici OS RH, Grada Požege i Požeško-slavonske županije, te udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Čestitajući dragovoljnim ročnicima na položenoj prisezi, izaslanik ministra obrane RH, general Repinc u svom je obraćanju istaknuo kako su se današnjom prisegom zavjetovali hrvatskoj Domovini baš kao i brojni hrvatski branitelji koji su postajući junacima položili za nju i svoje živote u Domovinskom ratu. Također dodao je, da će tijekom osmotjedne obuke usvojiti znanja, vještine i sposobnosti koje će biti temelj za one koje se odluče svoj život posvetiti vojnom pozivu. U svom govoru je upoznao sve nazočne i kako će ove godine po prvi puta većina obuke biti provedena na vojnom poligonu Gašinci, u terenskim uvjetima što bi im trebalo dati uvid u život i rad pripadnika OS RH u realnim uvjetima te stvoriti temelje za kvalitetnu obuku kroz koju će dostići potrebne standarde obučenosti koji se od njih zahtijevaju.  Na kraju im je prenio čestitke Ministra obrane RH i Načelnika Glavnog stožera OS RH te zaželio uspjeh na obuci te sreću i zdravlje u životu.

Deseti naraštaj dragovoljnih ročnika sa služenjem dragovoljnog vojnog roka započeo je 2. svibnja 2013. godine. Dragovoljnim služenjem vojnog roka stječu se osnovna vojna znanja i vještine potrebne za sudjelovanje u obrani RH, te se na taj način ročnici pripremaju i osposobljavaju za izvršavanje zadaća u postrojbama Oružanih snaga RH. Također je i uvjet za prijam u djelatnu vojnu službu.

Dragovoljno služenje vojnog roka podrazumijeva dva uputna roka na godišnjoj razini, u proljeće i ljeto, a traje osam tjedana. Ročnici se osposobljavaju u temeljnim vojnim znanjima i sposobnostima u rodu pješaštva. Dragovoljno služenje vojnog roka omogućeno je pod jednakim uvjetima ženama i muškarcima.
U devet naraštaja dragovoljnog služenja vojnog roka, program obuke završilo je 2168 dragovoljnih ročnika, od čega je 2125 muškaraca i 259 žena.



Priopćenja