Započelo četverodnevno natjecanje za najspremnijeg vojnika

U vojarni Bojne za specijalna djelovanja "Drgomalj" Delnice, u utorak 14. svibnja 2013. godine, započelo je ovogodišnje natjecanje za najspremnijeg pripadnika OS RH "Prvi za Hrvatsku 13".

Natjecanje je otvorio zapovjednik BSD-a  pukovnik Dražen Ressler koji je tom prigodom istaknuo da vojničke vještine, izdržljivost i hrabrost imaju značajnu ulogu u očuvanju države i ljudske zajednice, kako redovito vježbanje svakako doprinosi i podizanju bojeve spremnosti na višu razinu, te da poznavanje raznih vještina uvelike doprinosi poboljšanju funkcionalnosti pripadnika OS RH u međunarodnim misijama i operacijama.  

Na natjecanju za najspremnijeg pripadnika OS RH u 2013. godini, uz pripadnike iz svih zapovjedništava i postrojbi OS RH, prvi puta sudjeluju i natjecatelji iz MUP-a, čime se broj natjecatelja ove godine povećao na 109,što je najveća brojka natjecatelja od kada se natjecanje provodi. Također, prvi puta na ovakvom natjecanju sudjeluje i jedna natjecateljica, pripadnica Bojne za specijalna djelovanja.
Dužina staze koju će natjecatelji savladavati neprekidnim kretanjem ove godine iznosi više od 30 km, kroz izrazito zahtjevne konfiguracije terena.


Kretanjem po stazi natjecatelji će na osam radnih točaka obavljati zadaće: sklapanje naoružanja, gađanje vježbovnom ručnom bombom, orijentacija na zemljovidu, prenošenje ranjenika te uspostava veze, svladavanje prepreka pomoću mreže u NKB uvjetima (zaštitna maska), svladavanje prepreka pomoću konopa, gađanje cilja protuoklopnim sredstvom (MILES) i gađanje cilja samokresom HS 2000 na udaljenosti od 15 metara.

Natjecanje će se provesti na prostoru vojarne "Drgomalj" Delnice, području grada Delnica i općine Lokve (lokvarskog jezera). Završni dan natjecanja i proglašenje pobjednika bit će u petak 17. svibnja 2013. godine.



Priopćenja