Peti kontingent OS RH u misiji KFOR (Kosovo)

Peti kontingent sastavljen od 20 pripadnika Oružanih snaga RH, većinom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane s dva transportna helikoptera Mi-171-Sh, upućen je u ponedjeljak, 30. kolovoza 2010. u mirovnu operaciju NATO-a KFOR (Kosovo Force) na Kosovu, na razdoblje od četiri mjeseca.

Po drugi puta u hrvatskom kontingentu u mirovnoj operaciji KFOR na Kosovu nalazi se i jedna žena, nadnarednica koja će biti angažirana na poslovima logističkog dočasnika, NEP (Nacionalni element potpore).

Rotacija između četvrtog i petog kontingenta izvršena je od 23. do 30. kolovoza 2010. Zapovjednik 5. HRVCON-a u mirovnoj operaciji KFOR je pukovnik Michael Križanec, koji je bio i zapovjednik 1. HRVCON-a u mirovnoj operaciji KFOR na Kosovu.

Peti hrvatski vojni kontingent bit će razmješten na području Campa Bondsteel u Ferizaju/Uroševcu. Temeljna zadaća hrvatskog kontingenta je prevoženje ljudi i tereta, a kontingent se sastoji od tri posade helikoptera, zrakoplovno-tehničkog tima za održavanje i nacionalnog elementa potpore, te dva transportna helikoptera Mi-171-Sh.Priopćenja