Ministar Krstičević u radnom posjetu Republici Sloveniji

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević s izaslanstvom, u sklopu radnog posjeta Republici Sloveniji, u srijedu, 25. siječnja 2017., sastao se s ministricom obrane Republike Slovenije Andrejom Katič.

Na sastanku su potvrđeni prijateljski i dobrosusjedski odnosi Hrvatske i Slovenije te je istaknuto kako je nastavak dobre suradnje od strateškog interesa obje zemlje. Razgovaralo se o dosadašnjoj bilateralnoj obrambenoj suradnji te suradnji u multilateralnim inicijativama i projektima, od kojih je naglašena zajednička suradnja u okviru NATO-a i Europske unije. Od multilateralnih inicijativa i projekata naglašena je suradnja u inicijativi Srednjoeuropske obrambene suradnje (CEDC), Američko-jadranske povelje (A5),  Foruma ministara obrane Jugoistočne Europe (SEDM)  te RACVIAC - Središta za sigurnosnu suradnju.

Ministar Krstičević istaknuo je današnji sastanak kao izvrsnu prigodu za rezimiranje odnosa i iznalaženje obostrano korisnih modela obrambene suradnje Hrvatske i Slovenije. Upoznao je slovensku stranu s programom Vlade RH, pri čemu je kao prioritete istaknuo gospodarski napredak te osnaživanje sposobnosti u području obrane i sigurnosti. Ministar Krstičević naglasio je kako Vlada RH radi na izradi novih strateških dokumenata, Strategije nacionalne sigurnosti i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti te je istaknuo kako svi zajedno trebamo pokazati odgovornost i biti predani zajedničkom odgovoru na sve ugroze i rizike u cilju osiguranja mira, stabilnosti i sigurnosti.

Slovenska strana iskazala je zanimanje za hrvatska iskustva na tom području te je ministrica Katič rekla kako i Slovenija i Hrvatska nastoje nadograditi i uvezati sustave kriznog vođenja i upravljanja pripremom novih strateških dokumenata.

Što se tiče obrambene suradnje, uz dosadašnju najintenzivniju suradnju u područjima zajedničkih vježbi i vojne izobrazbe, ministar Krstičević je istaknuo kako hrvatska strana podržava razvoj te suradnje u narednom razdoblju i na području mornarica. Također, po pitanju zajedničkog sudjelovanja u međunarodnim vježbama, ministar je rekao da Hrvatska namjerava, zajedno s NATO i EU partnerima, nastaviti sudjelovati u takvim vježbama u cilju postizanja interoperabilnosti i novih sposobnosti.

Ministrica Katič predstavila je aktualno stanje na području reforme obrambenog sustava, pri tome je istaknula kako je u Sloveniji uspjela zaustaviti trend pada obrambenog proračuna, a kako se Slovenija i obvezala na samitu u Welsu. Ministrica je također potvrdila tradicionalno dobru suradnju Hrvatske i Slovenije spomenuvši kako dvije zemlje povezuje i članstvo u Europskoj uniji i NATO-u. "Dobra je suradnja na području obrazovanja, školstva i funkcionalnog osposobljavanja te zajedničko sudjelovanje na vojnim vježbama što predstavlja važan doprinos podizanju sposobnosti i jačanju međusobne povezanosti i interoperabilnosti", rekla je ministrica Katič.

Ministri su na današnjem sastanku potvrdili nastavak i intenziviranje suradnje u okviru NATO Središta izvrsnosti za planinsko ratovanje.
Nakon sastanka u slovenskom ministarstvu obrane, ministra Krstičevića primio je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor. Na sastanku se razgovaralo o sigurnosnoj situaciji u Jugoistočnoj Europi i široj regiji, od trenutnih izazova s kojima se suočava Europska Unija, migrantsko-izbjegličkoj krizi te euroatlantskim aspiracijama zemalja u regiji. Pri tom je ministar Krstičević istaknuo da će Hrvatska i dalje podržavati euroatlantske procese zemalja Jugoistočne Europe putem intenzivne razmjene iskustava, odnosno nudeći naša specifična stručna znanja i pomoć u procesu transformacije njihovog obrambenog i sigurnosnog sektora.

U sklopu posjeta Sloveniji, ministar Krstičević sa suradnicima sastat će se i s predsjednikom slovenskog parlamentarnog Odbora za obranu Žanom Mahničem te će obići i NATO Centar izvrsnosti za planinsko ratovanje.





Priopćenja