Otvorena konferencija "Aerial Fire Fighting Europe" 2015 u Zadru

U dvorani Višnjik u Zadru danas, 29. travnja 2015. godine, otvorena je dvodnevna međunarodna konferencija o gašenju požara iz zraka "Borba protiv požara zrakoplovnim sredstvima" (Aerial Fire Fighting Europe 2015) koja se provodi u organizaciji britanske tvrtke Tangent Link i uz potporu Ministarstva obrane RH i Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Konferenciju je otvorio predsjedavatelj kontraadmiral Terry Loughran iz Kraljevske mornarice Ujedinjenog kraljevstva istaknuvši kako na ovogodišnjoj konferenciji prisustvuje 200 delegata i 20 izlagača iz cijelog svijeta. „Drago mi je da se konferencija održava u Hrvatskoj, a posebno želim istaknuti internacionalnu važnost konferencije jer su suradnja i interoperabilnost u ovom poslu iznimno važne“, poručio je kotraadmiral Loughran.

Izaslanik ministra obrane RH Ante Kotromanovića, zapovjednik Protupožarne eskadrile i kapetan na Canadairu CL 415 HRZ-a i PZO, bojnik Davor Turković, zaželio je dobrodošlicu sudionicima konferencije u Zadru, inače središnjem mjestu za protupožarno djelovanje u Hrvatskoj. „Ovo je dobra prilika za pilote i predstavnike industrije da razmjenjuju iskustva, razgovaraju o tehnološkim rješenjima, obuci i drugim temama vezanim uz protupožarnu zaštitu. Svi smo svjesni potencijalno devastirajućeg učinka požara jer smo puno puta svjedočili kako ugrožava ljudske živote i imovinu pa upravo zato zahtjeva izvrsno koordiniranu i brzu akciju“, kazao je bojnik Turković. Istaknuo je da Hrvatska kao najmlađa članica EU pokušava iskoristiti sve mogućnosti koje su joj na raspolaganju kako bi stvorila bolje i sigurnije okruženje. Naglasio je da je upravo zato značaj ove konferencije pronalaženje boljih rješenja za zajedničko djelovanje odnosno kako bi se kroz standardizaciju i utemeljenje zajedničkog pravnog okvira došlo do učinkovitijeg djelovanja.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić, u svom je izlaganju istaknuo nužnost suradnje na globalnoj razini jer se zemlje teško mogu same braniti od opasnosti koje nosi požar. "Konferencija je važan korak za unaprjeđenje znanja i razmjenu iskustva", kazao je Perinić koji je također naglasio važnost standardizacije u tom području.

Ova konferencija je redovita godišnja manifestacija za zračne protupožarne stručnjake, a na programu je široki spektar tema povezanih s gašenjem požara iz zraka koje izlažu domaći i strani predavači. Na konferenciji, uz Hrvatsku, sudjeluje 20 država kao i vodeći svjetski proizvođači tehnologije i opreme iz tog područja. Izložbeni i demonstracijski program konferencije održava se u dvorani Višnjik i u 93. Zrakoplovnoj bazi Zemunik, gdje posjetitelji mogu vidjeti novosti u tehnologiji i opremi te kompletni inventar protupožarnih zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Drugog dana konferencije, 30. travnja, u bazi Zemunik održat će se i pokazna vježba gašenja požara iz zraka.



Priopćenja