MORH potpisao ugovore s budućim časnicima zdravstvene službe

Ministar obrane Ante Kotromanović je danas, 27. travnja 2015. godine, na Hrvatskom vojnom učilištu „Petar Zrinski“ u Zagrebu prisustvovao potpisivanju ugovora o osposobljavanju za časnike zdravstvene službe u Oružanim snagama RH s 15 doktora medicine.

Potpisivanju je prisustvovala pomoćnica ministra Sunčana Vukelić, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta general pukovnik Slavko Barić, savjetnik načelnika GS OS RH za zdravstvo brigadni general Boris Zdilar, kao i pet doktora medicine koji su u djelatnu vojnu službu primljeni prošle godine.

Ministar je zahvalio budućim časnicama i časnicima zdravstvene struke na njihovoj odluci i istaknuo da je vojni poziv svakako veliki izazov. „Drago mi je da ste došli u Oružane snage RH. Siguran sam da ste imali više izbora, ali ipak ste se odlučili za nas. Ministarstvo obrane i Oružane snage RH će se truditi osigurati vam najbolje uvjete školovanja, što znači i specijalizacije na područjima hitne medicine, medicine rada, interne, neurologije i psihijatrije i drugih područja. Neki od vas imat će i mogućnosti usavršavanja i u međunarodnom okružju, što predstavlja dodatno iskustvo i izazov.“  

Doktori medicine, koji su u Oružane snage RH primljeni prošle godine, također su prisustvovali potpisivanju ugovora kako bi mogli podijeliti svoje dosadašnje iskustvo s kandidatima.

Časnica zdravstvene službe poručnica Saša Barat je u sustav Oružanih snaga primljena prošle godine, te je podijelila svoja iskustva o radu u OS RH s budućim časnicima. „U Petrinji sam u prvoj bojni, u Tigrovima, od prosinca prošle godine. U početku je, naravno, trebalo pohvatati kako stvari u sustavu funkcioniraju, ali za mene je to bio veliki izazov i ovaj posao me zanimao jer je bio drugačiji. Mogu reći da sam zadovoljna i veselim se što sam dio toga. Kao što ministar kaže, uvijek ima i uspona i padova, ali na kraju se isplati“, zaključila je poručnica Saša Barat.

Lana Trogrlić, jedna od kandidatkinja za buduću časnicu zdravstvene službe, kaže da je spremna na sve izazove i jedva čeka da počne osposobljavanje. „Diplomirala sam na Medicinskom fakultetu u Splitu prije dvije godine. Dosad sam radila samo na zamjenama opće obiteljske medicine, a željela sam stalni posao. Zbog sigurnosti koje pruža hrvatska vojska, odlučila sam se na ovaj poziv“, objašnjava Lana Trogrlić.

Osposobljavanje za časnika zdravstvene službe traje dva mjeseca, a nakon završetka časničke izobrazbe, kandidati se primaju u djelatnu vojnu službu, te im se dodjeljuje prvi časnički čin i raspoređuju se na časničku dužnost zdravstvene službe.

Riječ je o kandidatima koji su se prijavili na natječaj koji je u ožujku 2015. raspisalo Ministarstvo obrane RH.
Nakon uspješno završene obuke dragovoljnog vojnog osposobljavanja u trajanju od tri tjedan, petnaest kandidata za časnike zdravstvene službe, od kojih je osam žena, opće medicinske specijalnosti prošlog je tjedna u Središtu za temeljnu obuku Hrvatske kopnene vojske u Požegi položilo svečanu prisegu, a školovanje nastavljaju na temeljnoj časničkoj izobrazbi na Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski" u Zagrebu.

Časnici zdravstvene službe imat će prilike stručno se usavršavati u civilnim bolnicama, s kojima MORH surađuje i ima dogovoreno stručno usavršavanje i održavanje liječničkih licenci.



Priopćenja