Ozlijeđeni pripadnici Hrvatske vojske u Afganistanu

U sklopu obavljanja redovitih zadaća ozlijeđena trojica pripadnika 10. HRVCON-a u NATO misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu

U Ministarstvu obrane u srijedu, 24. srpnja 2019. održana je konferencija za medije povodom stradavanja trojice pripadnika Hrvatske vojske koji se nalaze u sklopu 10. hrvatskog kontingenta u NATO misiji potpore miru Resolute Support u Afganistanu.

Naime, jutros u 8.45 sati po lokalnom vremenu ispred kampa Lion u Kabulu dogodio se napad na kolonu vozila Hrvatske vojske tijekom kojega su teže ozlijeđena tri pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga koji u sklopu misije Resolute Support djeluju u okviru grupe Specijalnih snaga NATO-a pod britanskim vodstvom čije se zapovjedništvo nalazi na aerodromu Kaia u Kabulu.

“Jedan od trojice pripadnika zadobio je teške ozlijede glave te je u životnoj opasnosti, dok su preostala dvojica vojnika zadobila teške ozlijede noge i ruke, ali se nalaze izvan životne opasnosti”, izvijestio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević naglasivši kako je riječ o izoliranom napadu, a svi ostali pripadnici hrvatskog kontingenta su na sigurnom. “Naši časnici su s obiteljima stradalih vojnika kako bi im pružili svu potrebnu pomoć i podršku. Rano jutros sam razgovarao s Predsjednicom RH i s predsjednikom Vlade te ih upoznao s ovim događajima”, rekao je Krstičević.

Ministar je izrazio žaljenje zbog stradavanja pripadnika HV-a istaknuvši kako je sada najvažnije da se ozlijeđene vojnike zbrine i pruži im se sva njega. “Zgroženi smo ovim događajem, osuđujemo ovakav napad na hrvatske vojnike koji sudjeluju u operacijama diljem svijeta u potpori mira i sigurnosti. Hrvatska vojska će se i dalje snažno boriti za demokratske vrijednosti, za mir i stabilnost u svijetu”, poručio je ministar Krstičević te najavio kako će nakon završetka konferencije za medije posjetiti obitelj najteže stradalog vojnika.

Također, ministar je rekao kako su svi pripadnici kontingenta dobili uputu da se jave svojim obiteljima kako bi ih uvjerili da su na sigurnom. “Naše misli i molitve su uz naše vojnike i njihove obitelj”, zaključio je Krstičević.

Foto: MORH / M. Čobanović

Zapovjednik Zapovjednog operativnog zapovjedništva GS OS RH brigadni general Krešo Tuškan objasnio je kako je se u sklopu kontingenta u misiji u Afganistanu nalaze 23 pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga koji sudjeluju u okviru Grupe specijalnih snaga NATO-a pod zapovjedništvom Britanaca.

“Njihova zadaća u Afganistanu je savjetodavna i mentorska odnosno savjetovanje menadžmenta Afganistanskog obučnog središa za specijalnu policiju o organizaciji i provođenju obuke“, rekao je general Tuškan te istaknuo: “Naš tim koji je smješten u kampu Gibson uputio se na redovnu zadaću u kamp Kaia s pet neborbenih, ali oklopljenih vozila, koja su oklopljena po najvišem standardu za neborbena vozila i pružaju maksimalnu zaštitu. U svakom vozilu bile su tri osobe. Kako je i planirano, dva su se vozila odvojila i krenula prema aerodromu Kaia, a tri nastavila put prema kampu Lion. U 8.45 sati po lokalnom vremenu, na glavnoj cesti između kampa Lion i kampa Kaia, 200 metara od kampa Lion, prema izjavama očevidaca došlo je do zalijetanja motocikla trokolice sa navodno bombašem samoubojicom u naše vozilo, te je došlo do prevrtanja vozila i ozljede naših pripadnika”.

Također, general Tuškan je istaknuo kako je ozlijeđenim vojnicima vrlo brzo pružena pomoć. “Dva vojnika nalaze se u bolnici, a treći je na aerodromu. U tijeku je očevid koji provode afganistanske snage sigurnosti i specijalni tim NATO-a”, poručio je general Tuškan.

Foto: MORH / M. Čobanović

Direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH viceadmiral Robert Hranj u ime svih pripadnika Hrvatske vojske i u ime načelnika Glavnog stožera OS RH generala zbora Mirka Šundova koji je trenutno na putu za Zagreb, izrazio je žaljenje i najoštrije osudio ovaj događaj.

“Naši vojnici u misiji u Afganistanu sudjeluju prije svega kao savjetnici i mentori. Oni ne sudjeluju u nikakvim borbenim operacijama i operacijama borbe protiv terorizma. U svakom slučaju, oni pomažu u razvoju afganistanskih sigurnosnih snaga. U tom smislu je i ovaj napad teško razumljiv.” Istaknuo je viceadmiral Hranj te dodao kako se na žalost, usprkos svim prethodnim pripremama, uvježbavanjima i treninzima dešavaju ovako nezgodne situacije koje usko vezane i uz prirodu vojnih operacija i vojničkog poziva.

“Želim izraziti nadu da će se svi naši vojnici uspješno oporaviti i da ćemo ih brzo vidjeti u Hrvatskoj. Njima se pruža trenutno maksimalna medicinska pomoć u bolnici u Bagramu, treće razine ROL-3, američka bolnica i čim budu sposobni biti će uz pomoć naših saveznika prebačeni u Hrvatsku. U isto vrijeme pružamo svu pomoć, psihološku i socijalnu njihovim obiteljima i kao što sam rekao, nadam se da ćemo ih brzo vidjeti u Hrvatskoj”, zaključio je Hranj.

Foto: MORH / M. Čobanović

Zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija rekao je kao su pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga vrhunski obučeni za svoje redovite zadaće i pripremljeni za izvršavanje svih zadaća, pa tako i onih u Afganistanu. Također je izrazio žaljenje zbog napada na pripadnike Hrvatske vojske.
Glavni savjetnik za zdravstvo načelnika Glavnog stožera OS RH brigadni general Boris Zdilar pojasnio je kako je stradalim vojnicima pružena maksimalna medicinska pomoć te da će doputovati u Hrvatsku kada se stabilizira njihovo zdravstveno stanje.

Misija Resolute Support je NATO vođena misija za obuku, pomoć i savjetovanje afganistanskih snaga sigurnosti i obrane te institucija u kojoj Republika Hrvatska trenutno sudjeluje s 99 pripadnika Hrvatske vojske u okviru 10. hrvatskog kontingenta (zaključno s 24. srpnja 2019.). Zapovjednik 10. HRVCON-a je brigadir Dragiša Konsa. Pripadnici 10. hrvatskog kontingenata u misiji Resolute Support raspoređeni su na dvije lokacije, Kabul te Mazar-e Sharifu.
Misija je uspostavljena 1. siječnja 2015., kao nastavak operacije ISAF. Naime, Republika Hrvatska je započela svoje prvo sudjelovanje u NATO vođenoj operaciji ISAF u Afganistanu još 2003. godine.



Priopćenja