Nastupni posjet direktora RACVIAC-a u MORH-u

Ministar obrane RH Josip Buljević primio je danas, u četvrtak 10. ožujka 2016. u nastupni posjet direktora RACVIAC-a – Centra za sigurnosnu suradnju veleposlanika Haydara Berka.

U razgovoru je potvrđena važnost RACVIAC-a kao snažne sigurnosno-političke  platforme u jugoistočnoj Europi te je istodobno izraženo obostrano zadovoljstvo dosadašnjom međusobnom suradnjom i potporom Ministarstva obrane RACVIAC-u.  

Ministar obrane Buljević naglasio je kako će jedan od prioriteta njegovog djelovanja biti izgradnja stabilnog i sigurnog susjedstva. Budući da sigurnosne probleme s kojima se susreće niz europskih država, treba rješavati na njihovom izvorištu i u uskoj međudržavnoj suradnji, RACVIAC, kao mjesto gdje se događa upravo takva koordinacija i razmjena iskustava, zauzima istaknuto mjesto. Ministar je stoga najavio daljnje produbljenje suradnje i punu potporu RACVIAC-u.

Veleposlanik Berk naglasio je važnost povezivanja RACVIAC-a s  NATO-om i Europskom unijom u raznim područjima djelovanja. Glavni sigurnosni izazovi poput  terorizma, migracija, kibernetičke sigurnosti, bliskoistočnih sukoba i drugih globalnih sigurnosnih ugroza predstavljaju prijetnje kojima se treba suprotstaviti ne samo kroz suradnju država, već i kroz uspješne međunarodne organizacije kao što je RACVIAC.

RACVIAC– Centar za sigurnosnu suradnju je akademska, neovisna i neprofitna međunarodna organizacija u vlasništvu zemalja članica, većinom iz jugoistočne Europe, koja za cilj ima jačanje dijaloga i suradnje u području sigurnosti između zemalja jugoistočne Europe. 



Priopćenja