Ministar Buljević primio turskog veleposlanika Ahmeta Tutu

Ministar obrane Josip Buljević primio je danas, u srijedu, 9. ožujka 2016., u nastupni posjet veleposlanika Republike Turske u Republici Hrvatskoj  Ahmeta Tutu.

Prilikom sureta istaknuti su dobri i prijateljski odnosi Republike Hrvatske i Republike Turske, koji su bez otvorenih pitanja. Posebno je istaknuta suradnja dviju država u okviru NATO-a i komplementarnost interesa u pogledu savezničkih politika.

Pored navedenog, ministar Buljević je upoznao veleposlanika Ahmeta Tutu s prioritetima i najznačajnijim projektima MORH-a. Sugovornici su se osvrnuli i na aktualne teme vezane uz globalnu i regionalnu sigurnosnu situaciju s posebnom pozornošću na implikacije vezane uz migrantsku krizu.

Ministar Buljević rekao je kako pozorno pratimo aktualnu globalno političku situaciju, prije svega ratna zbivanja na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi te ukrajinsku krizu, događanja koja utječu na europsku stabilnost. Istaknuo je kako je Hrvatska svjesna osjetljivog položaja Republike Turske u kontekstu trenutnih kriza na Bliskom istoku. U tom kontestu hrvatska strana je izrazila razumijevanje za sve napore koje turska strana ulaže pri integraciji migranata u svojoj zemlji. Također, obje strane su pozdravile i nedavnu odluku NATO-a da se aktivnije uključi u migrantsku krizu, pokretanjem operacije nadzora u Egejskom moru.

Poseban naglasak tijekom razgovora stavljen je i na potporu euroatlantske perspektive JI Europe te jačanju institucionalanih kapaciteta država koje aspiriraju u NATO i EU.

U pogledu bilateralne obrambene suradnje, obje strane su izrazile spremnost za dodatnim intenziviranjem suradnje s posebnim naglaskom na razvoju interoperabilnosti snaga, vježbama i produbljivanjem suradnje na području vojnog školstva.

Ministar Buljević zahvalio se veleposlaniku na angažmanu Turske u okviru RACVIAC-a - Centra za sigurnosnu suradnju.



Priopćenja