Makedonski ministar obrane Jolevski u radnom posjetu MORH-u

Ministar obrane RH Josip Buljević primio je danas, 9. ožujka 2016., u radni posjet ministra obrane Republike Makedonije Zorana Jolevskog.

Ministri su razgovarali o predstojećem NATO samitu u Varšavi i trenutnom statusu procesa euro-atlantskih integracija u jugoistočnoj Europi te o aktualnim sigurnosnim izazovima s naglaskom na migrantsku krizu.

Ministar Buljević istaknuo je potporu Hrvatske i izrazio spremnost MORH-a za pružanje doprinosa euroatlantskim integracijama Makedonije kroz prijenos iskustava u raznim funkcionalnim područjima. Posebno je naglašena potreba nastavka i intenziviranja dobre suradnje Republike Hrvatske i Makedonije u okviru Američko-jadranske povelje, kojom trenutno predsjeda RH, a čija je temeljna svrha priprema zemalja članica ove inicijative za članstvo u NATO-u. Kao jedan od uspješnih projekata u okviru Američko-jadranske povelje istaknut je i doprinos Hrvatske i Makedonije, zajedno s ostalim članicama Povelje, NATO misiji Resolute Support  u Afganistanu.

U razgovoru o migrantskoj krizi, ministar Buljević iskazao je razumijevanje za poteškoće s kojima se Makedonija susreće, kako sigurnosne, tako i humanitarne. Sugovornici su se usuglasili kako će u rješavanju ove krize ključnu ulogu imati jedinstven nastup i koordinirano postupanje članica EU i zemalja pogođenih migrantskom krizom.



Priopćenja