Ministar Buljević posjetio pripadnike OS RH na Kosovu

U sklopu posjeta Republici Kosovo, ministar obrane Josip Buljević sastao se u ponedjeljak, 7. ožujka 2016. godine, sa zapovjednikom NATO operacije KFOR (Kosovo Force) na Kosovu, generalom bojnikom Guglielmo Luigi Migliettom, te se potom susreo i s pripadnicima 20. hrvatskoga kontingenta u KFOR-u.

Tijekom razgovora sa zapovjednikom KFOR-a razmijenjena su mišljenja o trenutnoj sigurnosnoj situaciji na Kosovu i jugoistočnoj Europi, te naporima koje KFOR poduzima u cilju daljnje stabilizacije stanja i održavanja sigurnosti na Kosovu. Zapovjednik KFOR-a general Miglietta upoznao je ministra Buljevića sa strukturom i zadaćama koje provodi KFOR, te trenutnim prioriteima same operacije. U tom kontekstu, zahvalio se na predanosti Republici Hrvatskoj i Oružanim snagama Republike Hrvatske koje u operaciji KFOR pružaju ključni doprinos u obliku značajnih helikopterskih sposobnosti te kroz angažman u savjetovanju Kosovskih snaga sigurnosti.

Ministar obrane Buljević naglasio je važnost operacije KFOR i djelovanja NATO-a, te njegovu ulogu u stabilizaciji i povećanju sigurnosti na Kosovu, ali i doprinos KFOR-a ukupnoj stabilnosti i sigurnosti jugoistočne Europe. Ministar Buljević je također naglasio kako je KFOR imao veliku ulogu u osiguravanju transformacije Kosova u funkcionirajuću demokraciju. Pritom je rekao kako i nadalje vidi ulogu KFOR-a na Kosovu, posebno u svjetlu nestabilnog europskog sigurnosnog okružja, te novih prijetnji i izazova. Stabilnost Kosova je presudna za stabilnost jugoistočne Europe, a KFOR predstavlja jamac za mir, sigurnost, stabilnost, te za uspostavu demokratskih institucija na Kosovu kao i za stvaranje međuetničkog povjerenja. Istaknuo je kako je stabilnost jugoistočne Europe od iznimnog značaja za Republiku Hrvatsku koja će i u budućnosti nastaviti sa svojim doprinosom. Kao NATO članica, Hrvatska će se u okviru Saveza zalagati za nastavak djelovanja operacije KFOR dok prilike to zahtjevaju – istaknuo je ministar. Također, naglasio je i spremnost za dodatnim angažmanom ukoliko se za to ukaže potreba.  

Nakon sastanka sa zapovjednikom KFOR-a ministar obrane se također susreo s pripadnicima 20. hrvatskog kontigenta koji je raspoređen u okviru operacije KFOR. Tijekom susreta pripadnici hrvatskog kontingenta ukratko su predstavili zadaće koje obavljaju u sklopu te operacije. Ministar obrane zahvalio se pripadnicima OSRH na predanosti i trudu koji ulažu tijekom obavljanja odgovornih zadaća te naglasio kako smo po profesionalnom izvršavanju zadaća prepoznati među saveznicima. Među ostalim, ministar Buljević je istaknuo kako Hrvatska svoj ugled u izgradnji međunarodne sigurnosti duguje upravo djelovanju svih pripadnika OS RH koji djeluju u okviru međunarodnih operacija i misija. 

U području operacije KFOR trenutno je raspoređen 20. hrvatski kontingent koji se sastoji od 22 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, a u operaciji sudjeluju s dva transportna helikoptera (Mi-171 Sh), letačkim, logističkim i stožernim osobljem. Hrvatski kontingent je fokusiran na izvršavanje zadaća zračnog transporta, radu u NATO stožeru operacije KFOR te radu u savjetničkim timovima NATO-a na razini ministarstva Kosovskih snaga sigurnosti kao i na razini samih Kosovskih snaga sigurnosti.

Pripadnici Oružanih snaga RH u operaciji potpore miru KFOR, sudjeluju od 2009. godine. U operaciji je ukupno sudjelovalo 410 pripadnika OS RH, od kojih i 12 žena. Za vrijeme sudjelovanja u operaciji KFOR pripadnici OS RH ostvarili su ukupno 7.849 letova.



Priopćenja