Ministar obrane primio u nastupni posjet kinesku veleposlanicu

Ministar obrane RH Josip Buljević primio je u utorak, 1. ožujka 2016. godine u nastupni posjet veleposlanicu Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj Deng Ying.

Na sastanku su potvrđeni uzajmno dobri, prijateljski i rastući bilateralni odnosi između dviju država koje uvažavaju globalne trendove i potrebu za još jačom interakcijom posebice na gospodarskom planu. U kontekstu ukupne suradnje istaknuta je i bilateralna obrambena suradnja dvaju ministarstava. Izražena je obostrana želja za nastavkom dijaloga, zatim potreba za nastavkom i produbljivanjem konkretne suradnje na području vojne izobrazbe i školstva. U kontekstu razmijene mišljenja o aktualnoj političko-sigurnosnoj situaciji u svijetu i mogućnosti doprinosa globalnoj sigurnosti, obje strane su istaknule potrebu snažnijeg djelovanja u okviru UN-a i osnaživanja napora ove organizacije u održavanju mira u kriznim područjima. Također, tijekom razgovora, spomenut  je i posjet kineskih ratnih brodova, koji su po prvi put prošle godine, posjetili Republiku Hrvatsku i Hrvatsku ratnu mornaricu.

Ministar Buljević istaknuo je kako Hrvatska vidi Kinu kao zemlju drevne tradicije koja danas ima važnu ulogu na svjetskoj političkoj sceni, utjecajna je članica međunarodne zajednice te je važan čimbenik u očuvanju svjetskog mira. U tom kontekstu, Hrvatska je otvorena za unaprjeđenje suradnje na svim  područjima – od gospodarstva do konkretnih vidova suradnje vezanih uz obrambeni resor. S druge strane veleposlanica Narodne Republike Kine pohvalila je doprinos i odgovornost Hrvatske pri izgradnji međunarodne sigurnosti te istaknula zadovoljstvo ukupnim odnosima ali i želju za inteziviranjem suradnje na području obrane. Također,  veleposlanica je istaknula kako nedavni posjeti na visokim razinama daju novi potencijal uspostavi sadržajnijih i dinamičnijih bilateralnih odnosa.  

Ministar je predstavio i novog hrvatskog vojnog izaslanika u Kini, general bojnika Dražena Ščurija, bivšeg zapovjednika HRZ-a i PZO-a, koji sredinom ovog mjeseca preuzima novu dužnost.





Priopćenja