Sastanak ministara obrane o mirovnim operacijama UN-a

Ministar obrane Josip Buljević na čelu izaslanstva Ministarstva obrane Republike Hrvatske sudjelovao je 7. i 8. rujna 2016. na sastanku ministara obrane o mirovnim operacijama UN-a (London Defence Ministeriel on UN Peacekeeping) u Londonu, Ujedinjena Kraljevina Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Ministarski sastanak o mirovnim operacija UN-a dio je globalne kampanje UN-a s intencijom jačanja doprinosa zemalja davateljica snaga operacijama potpore miru. Sudionici sastanka bili su ministri obrana i načelnici glavnih stožera oružanih snaga koje su na samitu o mirovnim operacijama UN-a u New Yorku u rujnu prošle godine deklarirale snage sa sudjelovanje u mirovnim operacijama UN-a. Fokus prve sjednice upravo je bio na statusu implementacije obveza preuzetih na samitu u New Yorku na kojem je Republika Hrvatska deklarirala inženjerijsku satniju za horizontalne konstrukcije koja je prijavljena u sustav raspoloživosti snaga UN-a (Peacekeeping Capability Readiness System).

Implementacija preuzetih obveza članica ocijenjena je vrlo dobrom no istaknuta su i područja gdje su potrebni dodatni napori posebice u području određene opreme i sposobnosti ali i potrebe većeg sudjelovanja žena u okviru postrojbi koje sudjeluju u okviru UN misija.

Na drugoj sjednici raspravljano je o poboljšanju učinkovitosti mirovnih misija s naglaskom na ulogu i sudjelovanje žena u istima, pri čemu je težište bilo na izradi koherentnog plana o praktičnim modalitetima implementacije rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1325 u mirovnim operacijama, uključujući i obveze u kontekstu povećanja participacije žena u operacijama te implementacije rodne perspektive.

Većina država je istaknula da veće uključivanje žena u UN mirovne napore znači izravno povećavanje operativnih sposobnosti i učinkovitosti UN misija. U tom kontekstu žene u misijama predstavljaju konkretnu demonstraciju provedbe UN-ove politike.

Treća sjednica ministarskog sastanka bila je posvećena raspravi o praktičnim modalitetima za poboljšanje učinkovitosti mirovnih misija vezano za poboljšanje generiranja snaga, standarda, obuke i provedbe preduputnog procesa mirovnih snaga UN-a.

Na posljednjoj, četvrtoj sjednici, u okviru prvog panela raspravljalo se o poboljšanju učinkovitosti mirovnih misija UN-a kroz borbu protiv seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja. Fokus drugog panela ove sjednice bio je na analizi mogućnosti unapređenja učinkovitosti mirovnih misija kroz razvoj sposobnosti brzog razmještanja snaga.

Ministri su na sastanku zaključili kako moderni konflikti u svijetu zahtijevaju i promijenjen odgovor na njih, što pred pripadnike mirovnih misija i operacija stavlja izazov spremnosti implementacije mandata misije u obliku autoriziranom od Vijeća sigurnosti UN-a, uključujući zaštitu civila i imovine, ali i zaštitu vlastitih snaga. To zahtjeva poboljšanja u tri područja: planiranju, doprinosima i provedbi.

U poslijepodnevnim satima ministrima se pridružila posebna izaslanica UN-a Angelina Jolie koja se uključila u raspravu, u panelu na temu iskorištavanja i zlostavljanja žena.



Priopćenja