Obilježena 16. obljetnica Počasno-zaštitne bojne

U zagrebačkoj vojarni "Tuškanac" danas je, u četvrtak 1. rujna 2016., svečano obilježena 16. obljetnica ustrojavanja Počasno -zaštitne bojne (PZB). Uz sadašnje i bivše pripadnike postrojbe i njezinih prethodnica, proslavi su nazočili i predsjednica Republike Hrvatske (RH) i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga (OS) RH Kolinda Grabar Kitarović, načelnik Glavnog stožera (GS) OSRH general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Drago Matanović i drugi gosti iz Ureda predsjednice, MORH-a i OSRH.

Obrativši se pripadnicima Počasno-zaštitne bojne i gostima, predsjednica RH je istaknula da postrojba odražava povijesni slijed 1. hrvatskog gardijskog zbora, čiji su pripadnici sudjelovanjem u Domovinskom ratu dali značajan doprinos ostvarenju hrvatskog povijesnog sna o samostalnoj i suverenoj državi. "Svakodnevno svjedočim vašoj profesionalnosti, osobnom zalaganju, predanosti i posvećenosti u izvršenju svakodnevnih zadaća", zaključila je predsjednica govoreći o današnjem PZB-u.


Načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov zahvalio je postrojbi na doprinosu u stvaranju pozitivne slike koju OSRH imaju u javnosti."Sve vaše aktivnosti bilo da su u službi zaštite i osiguravanja, ili pak protokolarnog karaktera, privlače veliku pozornost javnosti i kao takve ne dopuštaju prosječnost u svojoj provedbi", rekao je načelnik.


Zapovjednik PZB-a brigadir Slobodan Kratohvil naglasio je da kvalitete koje su prethodnice pokazale u ratu i danas krase pripadnike PZB-e. "Sve dosadašnje zadaće proveli smo na najvišoj razini, a to ne bi bilo moguće bez kvalitetnih ljudi u postrojbi. I na buduće izazove odgovarat ćemo profesionalno, požrtvovno i na ponos OSRH i domovine Hrvatske", rekao je brigadir.


Program obilježavanja započeo je polaganjem vijenaca na spomeniku poginulim pripadnicima 1. hrvatskog gardijskog zbora, nakon kojeg je u kapelici vojarne služena sveta misa. Ceremonijalni dio zaključen je dodjelom promaknuća, nagrada i pohvala najistaknutijim djelatnicima postrojbe.
Počasno-zaštitna bojna (PZB) formirana je i ustrojena 1. rujna 2000. kao pristožerna postrojba OSRH.



Priopćenja