Zamjenica ministra obrane uručila odlikovanje austrijskom generalu Sulzgruberu

Temeljem odluke predsjednika Republike Ive Josipovića, zamjenica ministra obrane Višnja Tafra uručila je, danas, 23. kolovoza 2012. odlikovanje "Red hrvatskog trolista" donedavnom vojnom izaslaniku Republike Austrije u RH, brigadnom generalu Manfredu Sulzgruberu.

General Sulzgruber odlikovan je na prijedlog ministra obrane RH za izvanredan doprinos razvoju i jačanju bilateralne obrambene suradnje između Republike Hrvatske i Republike Austrije.

Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra tom je prigodom istaknula doprinos generala Sulzgrubera uspješnoj provedbi i unapređenju bilateralne obrambene suradnje između ministarstva obrane dviju država, pritom izdvojivši da je tijekom proteklih nekoliko godina, obrambena suradnja između dvaju ministarstava bila usmjerena na obrazovanje i obuku pripadnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga, zajedničko sudjelovanje u vježbama i obuci, kao i sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u austrijskom kontingenta u misiji UNDOF.

Također, zamjenica ministra naglasila je da je brigadni general Sulzgruber obavljao svoju dužnost vojnog izaslanika u iznimno važnom razdoblju za Hrvatsku, u vrijeme kada je RH postala punopravna članica NATO Saveza i u vrijeme tijekom kojeg smo zaključili pristupne pregovore za članstvo u Europskoj uniji.

Na kraju je istaknula da joj je osobita čast i zadovoljstvo u ime predsjednika Republike Hrvatske, gospodina Ive Josipovića, uručiti ovo odlikovanje kao izraz zahvalnosti za sve doprinose, trud i predan rad generala Sulzgrubera tijekom mandata u Republici Hrvatskoj.

General Sulzgruber zahvalio je na potpori i dobroj suradnji u proteklih nekoliko godina tijekom obnašanja dužnosti vojnog izaslanika u RH, koju je ujedno ocijenio odličnom. Nakon dužnosti vojnog izaslanika, general Sulzgruber odlazi u mirovinu te je izrazio žaljenje što neće zajedno sa svojim dosadašnjim kolegama biti u mogućnosti u Zagrebu proslaviti dan ulaska Hrvatske u Europsku Uniju. Ustvrdio je da je od 2007. godine, od kada je obnašao dužnost vojnog izaslanika, do danas znatno napredovala suradnja na obrambenom i sigurnosnom području, što se posebno ogleda u hrvatskoj participaciji  u mirovnim misijama i operacijama.



Priopćenja