Božinović odao počast poginulim britanskim vojnicima na Visu

Ministar obrane Davor Božinović nazočio je u srijedu, 18. svibnja 2011., a u povodu posjeta britanskih veterana otoku Visu, već tradicionalnom polaganju vijenaca i komemoraciji palim pripadnicima britanskih oružanih snaga u Drugom svjetskom ratu.

Tim povodom položeni su vijenci na britanskom groblju kod Češke Vile na Visu, te na Spomeniku Kraljevskom ratnom zrakoplovstvu. Vijenac na Spomeniku položio je i pilot koji je prvi sletio na Vis, časnik zrakoplovstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Također, ovim povodom u Arheološkom muzeju na Visu otvorena je i zajednička izložba fotografija u organizaciji Ministarstva obrane i Britanskog veleposlanstva „Britanske i hrvatske savezničke snage u službi mira“, koja na tridesetak fotografija prikazuje sudjelovanje hrvatskih i britanskih pripadnika oružanih snaga u nekoliko međunarodnih operacija i misija. Autor hrvatskih fotografija je dugogodišnji djelatnik MORH-a i fotograf Hrvatskih vojnih glasila, na temelju čijih snimaka su nastale i dvije fotomonografije iz Afganistana i Čada, dok su fotografije pripadnika britanskih oružanih snaga u vlasništvu Ministarstva obrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske. Izložba je do sada bila postavljena u Splitu, Zagrebu i Varaždinu.

Otvorenju izložbe, uz ministra Božinovića, nazočili su i britanski veleposlanik u RH David Blunt, zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ante Urlić, gradonačenik Visa Ivo Radica, gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević te britanski veterani i članovi njihovih obitelji. U prigodi otvorenja izložbe ministar Božinović naglasio je kako „postoji simbolika između teme fotografija britanskih i hrvatskih autora i samog otoka Visa, a to je zajednički napor britanskih i hrvatskih pripadnika oružanih snaga u očuvanju mira u međunarodnim operacijama, te otok Vis kao mjesto susreta britanskih vojnika i hrvatskih antifašista tijekom Drugog svjetskog rata“. „Današnja izložba samo je jedan od dokaza iskrenog i čvrstog savezništva građenog upravo u vremenima kada je civilizirani svijet bio na kušnji. To prijateljstvo dolazilo je do izražaja i u vremenima suvremene hrvatske povijesti, u vremenima obrane i izgradnje današnje hrvatske države, u danima kada je RH ulazila u NATO i danas kada se Hrvatska nalazi u završnici pregovora za ulazak u EU “, istaknuo je ministar Božinović.

Britanski veleposlanik u RH David Blunt zahvalio je Ministarstvu obrane na organizaciji ove izložbe, a posebno ministru Božinoviću što je svojim posjetom otoku Visu odao počast britanskim vojnicima poginulima tijekom Drugog svjetskog rata. „Drago nam je da vas imamo za partnera u NATO-u i želio bih posebno istaknuti važan hrvatski doprinos u misiji ISAF u Afganistanu. Visoko cijenimo profesionalnost pripadnika OS RH koje šaljete u misiju ISAF i profesionalan način na koji obavljaju svoje dužnosti“, rekao je veleposlanik Blunt.

Tijekom otvorenja svoja iskustva sudjelovanja u međunarodnoj mirovnoj misiji ISAF sa okupljenim uzvanicima podijelili su i časnik britanskih Oružanih snaga brigadir Kevin Oliver i časnik OS RH brigadir Berislav Šipicki, koji je bio zapovjednik 14. hrvatskog kontingenta u misiji ISAF u Afganistanu. Govoreći o svojim iskustvima sudjelovanja u misiji ISAF brigadir Šipicki je podsjetio na ulogu Republike Hrvatske kao jedne od davateljica snaga koja je koncentrirala svoje napore na obuku i mentoriranje vojnih i policijskih postrojbi kroz operativne timove za mentoriranje i vezu, kao i druge obučne timove. Također, naglasio je kako ispunjenju konačnog cilja – stabilnog, sigurnog i organiziranog Afganistana koji pruža svojim građanima sigurnost, razvoj i bolji život, pridonose tisuće vojnika ISAF-a koji časno služe širom Afganistana.Priopćenja