Svečani ispraćaj 18. hrvatskog kontingenta u ISAF

U područje mirovne operacije ISAF u Afganistanu danas je, 1. rujna upućen 18. hrvatski kontingent Oružanih snaga, a prigodom čega je upriličen svečani ispraćaj u 91. zb HRZ-a i PZO-a Pleso. Ispraćaju su nazočili izaslanik predsjednika RH Zlatko Gareljić, ministar obrane Davor Božinović, načelnik GS OSRH general pukovnik Drago Lovrić, te drugi visoki dužnosnici MORH-a, OSRH i MUP-a.

Program je otpočeo svečanim postrojem pripadnika kontingenta, a prijavak ministru obrane je podnio zamjenik zapovjednika 18. HRVCON-a brigadir Marijo Sambolec.

U prigodnom obraćanju ministar Božinović izrazio je uvjerenje kako će i ovaj, 18. kontingent svojim radom pridonijeti specifičnim vrijednostima po kojima su hrvatski vojnici prepoznati u svijetu. Istaknuvši da su hrvatski vojnici u ISAF-u opremljeni po najvišim standardima, ministar je izrazio zadovoljstvo što je najveći dio hrvatskih napora u ISAF-u usmjeren na školovanje afganistanskih oružanih snaga, što daje ključan doprinos budućoj stabilizaciji te zemlje. Poseban pozdrav ministar je uputio vojnicima iz zemalja A-5 koji putuju zajedno sa hrvatskim kontingentom.

Načelnik GS OSRH general Lovrić obratio se prvenstveno vojnicima koji već imaju iskustvo sudjelovanja u ISAF-u, koji mogu posvjedočiti kolika je važnost dobre pripreme za misiju i preduputne obuke. Kao najbitnije zadaće kontingenta istaknuo je mentoriranje, obuku i potporu ANA-i.

Tijekom prigodnog govora, savjetnik Predsjednika RH Gareljić istaknuo je da Republika Hrvatska već godinama preko mirovnih misija daje značajan doprinos svjetskom miru i stabilnosti. Najveći udio u tom doprinosu imaju hrvatski kontingenti u ISAF-u, rekao je Gareljić.

Zajedno s pripadnicima 18. hrvatskog kontingenta u operaciju ISAF u Afganistanu odlazi i 6 pripadnika oružanih snaga država članica Američko- jadranske povelje (A-5), koji će sudjelovati kao mentorsko osoblje u okviru Škole Vojne policije Afganistanske nacionalne armije (ANA) u Kabulu. Radi se o dva pripadnika OS Republike Crne Gore, tri pripadnika OS Makedonije i jednom pripadniku OS republike Albanije. Navedeni pripadnici također su u srpnju prošli i preduputnu obuku u Obučnom središtu za međunarodne vojne operacije OSRH, u vojarni „Damir martić“ u Rakitju, a koju je organizirala RH kao država koja je preuzela ulogu vodeće NATO nacije za razvoj institucionalne obuke Vojne policije Afganistanske Nacionalne Armije i ustrojavanje Škole Vojne policije ANA-e  u Kabulu.  

Osamnaesti hrvatski kontingent, koji broji 312 pripadnika OS RH, bit će raspoređen u Regionalno zapovjedništvo Sjever u Mazar-e Sharifu i Regionalno zapovjedništvo u Kabulu. Po dolasku u područje operacije pripadnici 18. kontingenta preuzet će dužnosti prethodnog kontingenta a riječ je, između ostalog, o namjenski organiziranim snagama Vojne policije, namjenski organiziranim snagama pješaštva, stožernom osoblju, operativno mentorskim timovima za vezu, policijskim operativno mentorskim timovima za vezu (4 pripadnika MUP-a), mentorima u vojno policijskoj školi i Logističkoj školi u Kabulu, te zračnom mentorskom timu.
Također, u sklopu 18. kontingenta po prvi puta se upućuju i mentori u Vojno obučnom centru u Kabulu.
U mirovnu operaciji ISAF u Afganistanu, sukladno odluci Hrvatskog sabora može se uputiti do 350 pripadnika OS RH.Priopćenja