Na HVU održan okrugli stol o obrambenom planiranju

Na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" u utorak, 30. svibnja 2017. održan je okrugli stol na temu „Obrambeno planiranje u RH u kontekstu članstva u NATO i EU“.

Uz domaćina i organizatora okruglog stola, zapovjednika HVU-a general-pukovnika Slavka Barića, okruglom stolu nazočili su i direktor Glavnog stožera Oružanih snaga kontraadmiral Robert Hranj, predstavnici Ministarstva obrane i Glavnog stožera Oružanih snaga,Hrvatskog sabora kao i predstavnici sveučilišne i znanstvene zajednice te predavači  Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman".

Povod organiziranju okruglog stola je objavljena studija pod istim nazivom u izdanju Centra za obrambene i strateške studije "Janko Bobetko" čiji su autori brigadir Dražen Smiljanić, brigadir Igor Karnjuš i pukovnik Robert Barić.

U uvodnom je obraćanju zapovjednik Učilišta general Barić rekao je kako je studija nastala sa svrhom da potiče otvorenu i znanstveno utemeljenu stručnu raspravu o obrambenom planiranju.

Okrugli stol je održan kroz tri tematske cjeline. Prva je bila posvećena pokretačima promjena modela obrambenog planiranja - sigurnosni kontekst, trendovi i dinamika promjena sigurnosnog okružja te obrambeno planiranje u okviru članstva u NATO-u i EU-u).

U okviru druge tematske cjeline iznesen je kritički prikaz postojećeg stanja obrambenog planiranja u Republici Hrvatskoj.

Na trećoj tematskoj cjelini raspravljalo se o potrebama i idejama vezanim uz novi model obrambenog planiranja u RH.



Priopćenja