Polaganje vijenaca i Sveta misa povodom Dana OSRH

Program obilježavanja Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana Hrvatske kopnene vojske te 26. obljetnice formiranja Oružanih snaga nastavio se i danas, u nedjelju 28. svibnja 2017., prisjećanjem na sve one koji su svojom hrabrošću i stradanjem u Domovinskom ratu zadužili Domovinu te odavanjem počasti i izrazima poštovanja njihovoj žrtvi.

Svetu misu zadušnicu za stradale u Domovinskom ratu je u crkvi Svete Mati Slobode predvodio vojni biskup, monsinjor Jure Bogdan, a u prepunoj crkvi na zagrebačkom Jarunu nazočili su joj izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Ante Deur, potpredsjednik Sabora akademik Željko Reiner, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, najviši vojni dužnosnici kao i Klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj" te pripadnici Počasno zasštitne bojne u povijesnim odorama.

U svojoj propovjedi, monsinjor Jure Bogdan na početku je čestitao svim sadašnjim i umirovljenim vojnicima, a posebno braniteljima i članovima njihovih obitelji Dan Oružanih snaga RH,  te je pozdravio i brojne aktivnosti te svečanosti koje prate taj dan: od imenovanja dvorana na Hrvatskom vojnom učilištu "Dr Franjo Tuđman" imenima slavnih gardijskih brigada do Velike smjene straže koja je od jučer, nakon 17 godina, ponovo na Trgu Svetog Marka, te "paljenja svijeća, polaganja vijenaca i cvijeća širom Hrvatske, na grobovima zaslužnih sinova i kćeri naše Domovine". Prisjetio se i ratnog vremena u kojem je Republika Hrvatska bila napadnuta, politički neželjena i nepriznata ni od koga, kao i branitelja koji su tada s vjerom, molitvom i krunicom krenuli u njezino oslobađanje. "Izabrali smo slobodu, izabrali smo neovisnost. Svjesni svojih moći, svojih ljudskih sposobnosti, ali isto tako svjesni i svoje nemoći – mi smo se tada spontano uhvatili krunice. S dubokom vjerom u Božju pomoć, krunica je postala naš zajednički znak i simbol uz kojeg se kreće u obrambeni rat", podsjetio je monsinjor Bogdan te je, zaključujući propovijed prisjećanjem na sve naše preminule i stradalnike Domovinskog rata, rekao "Neka se nikada ne izgubi ništa od žrtve naših branitelja. Neka nastave zauvijek živjeti u nama, u našim mislima i srcima".      

Izaslanstvo MORH-a i OSRH predvođeno potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem te načelnikom Glavnog stožera OSRH generalom zbora Mirkom Šundovom nakon mise je položilo vijence i upalilo svijeće pred spomen obilježjem "Svete Mati Slobode".

Izaslanstva MORH-a i OSRH također su danas, tijekom jutarnjih sati položili vijence i upalili svijeće na groblju Mirogoj, kod spomenika „Glas hrvatske žrtve – Zid boli“, ispred Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja te na grobovima ljudi koji su se za svog života i djelovanja trajno upisali u suvremenu hrvatsku povijest: Gojka Šuška, Zvonimira Červenka, Martina Špegelja, Imre Agotića te prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

U istoj atmosferi, s istim osjećajima i pijetetom, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca izaslanstva MORH-a i OSRH su ovog nedjeljnog jutra izrazila poštovanje i počast poginulim i umrlim braniteljima na grobljima širom Hrvatske: od Vukmanića i Karlovca, preko Siska i Splita do Dubrovnika.



Priopćenja