Helikopter vraćen s remonta nije u kvaru

U Jutarnjem listu od 21. ožujka 2014. godine, na stranici br. 2. objavljen je tekst pod naslovom "Helikopter stigao s remonta i pokvario se za dva tjedna" u kojem se iznose netočne informacije "da se helikopter pokvario", te konstatacija 'kako je taj događaj izazvao veliki bijes u ratnom zrakoplovstvu", a također je navedena i netočna oznaka samog helikoptera H206.

Helikopter oznake H202 koji je, nakon završenog remonta u Zrakoplovno - tehničkom centru (ZTC) predan Oružanim snagama RH (OSRH) 27. veljače 2014. godine nije se pokvario i  nije izazvao bijes u ratnom zrakoplovstvu, budući da je događaj koji navedeni članak opisuje uobičajen tijekom eksploatacije helikoptera.

Naime, filter i služi za skupljanje nečistoća, a kada do njih dođe, kao potrošna roba se i mijenja.

I tijekom samog remonta na helikopteru, filteri su se mijenjali nekoliko puta kako je i propisano remontnom dokumentacijom.

Također, naglašavamo da je ZTC pravna osoba od posebnog interesa za obranu, koja je naporima MORH-a i Oružanih snaga RH u posljednje dvije godine značajno podigla razinu svojih sposobnosti.

Zahvaljujući tome, MORH nastoji ne samo osposobiti domaćeg izvođača radova, već se na taj način potiče i otvaranje novih radnih mjesta.

Zbog svega navedenog, nije korektno da se u članku potencira navodni kvar proizašao iz činjenice što je remont obavljao domaći izvođač.



Priopćenja