General Breedlove u službenom posjetu Hrvatskoj

Saveznički zapovjednik za operacije NATO-a (SACEUR) general zbora Philip M. Breedlove od 18. do 20. ožujka 2014. godine boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj i Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Tijekom svog boravka u Republici Hrvatskoj general zbora Philip M. Breedlove u utorak, 18. ožujka 2014. godine sastao se sa zamjenicom ministra obrane Republike Hrvatske Višnjom Tafrom i načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH generalom zbora Dragom Lovrićem.

Zamjenica ministra Višnja Tafra zahvalila je na dolasku generalu Breedloveu u Hrvatsku, uoči nadolazeće 5. obljetnice Hrvatske u NATO savezu. „Shvaćamo to kao izravnu podršku malim i mladim članicama NATO-a. Činjenica je da je NATO glavni i najčvršći oslonac obrane, to je bio i to će ostati i u budućnosti“, naglasila je zamjenica Tafra.

Generali Lovrić i Breedlove razgovarali su o trenutnim operacijama potpore miru pod vodstvom NATO-a u kojima sudjeluje i Hrvatska, regionalnoj suradnji i suradnji Republike Hrvatske sa susjednim zemljama, razvoju sposobnosti NATO-a i projektima unutar inicijative „Pametne obrane“.
Nakon sastanka, dodijeljene su medalje hrvatskim dočasnicima i časnicima. Medalje su dodijeljene: pukovniku Zlatanu Severu iz Zapovjedništva za potporu, bojniku Andriji Mihanoviću iz Bojne za specijalna djelovanja, natporučniku Željku Vuku iz Uprave za operativne poslove i obuku Glavnog stožera OSRH, nadnaredniku Alenu Janešu iz Bojne za specijalna djelovanja, stožernom naredniku Daliboru Bošnjaku iz Simulacijskog središta Hrvatske kopnene vojske i naredniku Željku Vinščaku iz Obučnog središta za međunarodne vojne operacije.

Također, tijekom popodneva General Breedlove sastao se s predsjednikom RH Ivom Josipovićem, te zamjenikom ministrice vanjskih i europskih poslova Joškom Klisovićem.

General Breedlove će u srijedu, 19. ožujka 2014. godine boraviti u Splitu gdje će posjetiti Hrvatsku ratnu mornaricu, dok će u poslijepodnevnim satima sudjelovati na 3. konferenciji načelnika stožera oružanih snaga Srednje Europe koju organizira Zapovjedništvo američkih snaga u Europi (EUCOM).



Priopćenja